Peter Kauzer sezono začel z zmago

Foto: Žurnal24
Slovenski kajakaš Peter Kauzer je zmagovito vstopil v olimpijsko sezono. Najboljši je bil na prvi tekmi svetovne serije v kajaku in kanuju na divjih vodah. V finalu tudi Stevanovič in dvojec Višnar-Jarc.
Oglej si celoten članek
 

Sydney, Svetovna serija, 1. tekma

K-1
1. P. Kauzer (SLO) 194,83

2. F. Lefevre (FRA) +0,03
3. A. Brown (AUS) +2,72

C-1
1. T. Estanguet (FRA) 202,32

2. R. Bell (AUS) +3,64
3. M. Martikan (SVK) +4,73
8. D. Stevanovič (SLO) +10,85

C-2
1. Škantar/Škantar (SVK) 224,73
2. Baille/Stott (VBR) +0,63
3. Braud/Forgit (FRA) +1,65
6. Višnar/Jarc (SLO) +25,24
13. Slapšak/Oven (SLO)


K-1ž
1. V. Oblinger-Peters (AVT) 221,70

2. M. Pichery (FRA) +6,24
3. L. Natoli (AUS) 6,68
19. N. Mozetič (SLO)

Slovenski kajakaši in kanuisti, ki se te dni mudijo na zimskih pripravah v Avstraliji, so odlično nastopili na prvi tekmi svetovne serije na olimpijski progi v Sydneyju. V močni konkurenci kajakašev je bil najboljši Hrastničan Peter Kauzer , ki je za pičle tri stotinke sekunde ugnal nekdanjega svetovnega prvaka in nosilca olimpijske kolajne iz Aten, Francoza Fabiena Lefevra . Tretji je bil domači kajakaš Anthony Brown . 24-letni Kauzer je bil najboljši že po polfinalni vožnji. V drugo je sicer nastopil nekoliko slabše, saj je nabral kar štiri kazenske sekunde, a prednost iz prve vožnje je bila dovolj velika, da se je veselil prve zmage v letošnjem letu. V finalu je nastopilo največ Francozov, ki imajo v kajakaški konkurenci odlične tekmovalce. Med deseterico najboljših so nastopili kar štirje, vsi pa so nosilci kolajn s svetovnih prvenstev ali olimpijskih iger.

Med kanuisti je zmagal dvakratni olimpijski prvak, Francoz Tony Estanguet , ki je bil za razred boljši od vseh drugih tekmovalcev. Drugouvrščeni Avstralec Robin Bell , ki je na tej progi pred tremi leti postal svetovni prvak, je zaostal več kot tri sekunde in pol. Tretji je bil še en legendarni kanuist, Slovak Michal Martikan , ki pa je zaostal nekaj manj kot pet sekund. Edini Slovenec v finalu Dejan Stevanovič je bil s slabimi enajstimi sekundami zaostanka osmi.


Nejc Višnar in Urban Jarc sta bila na olimpijski progi v Sydneyju šesta.© Nina Jelenc

 


Med najboljšo deseterico sta nastopila tudi Ljubljančana Nejc Višnar in Urban Jarc v dvojcu, ki sta z osmimi kazenskimi sekundami priveslala na šesto mesto. Zmaga je odšla na Slovaško. Bratranca Peter in Ladislav Škantar , ki sta lani na evropskem prvenstvu v Lyptovskem Mikulašu postala prvaka, sta ugnala britansko in francosko dvojico. Druga sta bila Tim Baille in Etienne Stott , tretja pa Martin Braud in Cedric Forgit . V polfinalu sta izpadla Luka Slapšak in Blaž Oven, ki sta imela na progi nekaj težav in dobila 52 kazenskih sekund.

V ženski konkurenci Nina Mozetič s štirimi kazenskimi sekundami ni prišla v finale. Zmagala je evropska prvakinja Violetta Oblinger-Peters , ki je bila od Francozinje Mathilde Pichery hitrejša dobrih šest sekund. Tretje mesto je osvojila domačinka Louise Natoli . Nastop se je povsem ponesrečil eni izmed najboljših kajakašic v zadnjih letih, Slovakinji Jani Dukatovi , ki je nabrala kar 52 kazenskih sekund in polfinale končala na skromnem 31. mestu.

Slovenski kajakaši bodo priprave na novo sezono nadaljevali vse do druge polovice februarja, nekateri pa bodo v "deželi tam spodaj" ostali vse do marca. Tekme svetovne serije se bodo nadaljevale šele septembra. Tekmovalci bodo najprej tekmovali v Bratislavi , nato v Tacnu , četrta tekma serije bo potekala v Nemčiji , zadnja pa v ZDA .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.