Nova napeta končnica, Luka z noro trojko pred koncem, manjkal pa je Irving

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dallas Mavericks bodo morali na gostovanje v Minneapolis. Izgubili so namreč četrto tekmo, Minnesota je slavila s 105:100.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić in soigralci so na zadnjih treh tekmah v tesnih končnicah vselej premagali ekipo Minnesota Timberwolves in so v finalu zahodne konference povedli s 3:0 v zmagah. Še nobena ekipa v zgodovini takšne prednosti ni zapravila (155:0). V veliki finale lige NBA, ki se bo začel 6. junija, je bil že uvrščen Boston, ki je s štirimi zaporednimi zmagami izločil Indiano.

Slovenski as je v prvi obrambni akciji dobro ustavljal prvega zvezdnika gostov Anthonyja Edwardsa, ki je stopil izven igrišča ter tako vpisal prvo izgubljeno žogo. Volkovi so sicer na začetku dvoboja dvakrat povedli, po trojki Dončića pa je prišlo tudi do prve menjave v vodstvu, bilo je 5:4.

S šestimi točkami so odgovorili košarkarji Minnesote, njihovo serijo je prekinil Slovenec, ki je najprej zadel iz polrazdalje, nato pa s svojim drugim uspešnim metom za tri točke poskrbel za 10:10. Luka je bil tako že pri osmih točkah, preostali dve je vknjižil Kyrie Irving, ki pa je tekmo odprl z metom 1/4.

Sledila je še daljša serija gostov v napadu. Izjemno se je namreč poznala odsotnost Derecka Livelyja II., ki je na tretji tekmi prejel udarec s kolenom v glavo. Volkovi so prišli do precej več prostora pod košem, Dwight Powell nikakor ni uspel zaustaviti nasprotnikov. Dallasu ni šlo niti v napadu, zgrešili so kar osem zaporednih metov. Minnesota je po desetih zaporednih točkah povedla za prav toliko.

Dončića je precej zmotil prekršek Kyla Andersona, prišlo je do nekaj 'prijaznih' besed, nato pa je slovenski zvezdnik s črte prostih metov razliko zmanjšal na 12:20.

Foto: Profimedia Luka Dončić

A ob razpoloženem Edwardsu se je prednost gostov povzpela že na ducat točk, s trojko je odgovoril Jaden Hardy, nato še Josh Green. Naskok Volkov se je tako prepolovil. Omenjeni Avstralec je po ukradeni žogi v obrambi krenil v protinapad in 0,2 sekunde pred koncem četrtine izsilil prekršek. Z njegovima zadetima prostime metoma se je prvih 12 minut igre končalo z rezultatom 20:27.

Met iz igre domačih je bil le 28,6-odstoten (6/21), gostov pa kar 62,5-odstoten (10/16). Ob tem, da so Mavericks prepričljivo izgubili tudi skok, je bila razlika pravzaprav še zelo majhna.

Z ofenzivnim skokom so gostje tudi odprli drugo četrtino in nato preko Mika Conleyja zadeli trojko za ponovnih +10. Odgovorila sta Irving in Dante Exum, Rudy Gobert pa je storil prekršek v napadu. Exum, ki doslej v končnici ob skromni minutaži ni pokazal veliko, je s trojko Dallas nato približal na 27:30.

Po gostujoči minuti odmora je Daniel Gafford v obrambi blokiral met Andersona, na drugi strani pa je s prostih metov do prvih dveh točk prišel P. J. Washington.

Dončić se je v igro vrnil za zadnjih devet minut prvega polčasa pri zaostanku 29:32, takoj zatem je s trojko za +6 poskrbel Edwards.

Luka je z novim uspešnim metom izza črte izpisal rezultat 32:36.

Minnesota je še nekaj časa ostajala korak pred domačimi, a sta po Dončićevih prvih treh podajah zadela Maxi Kleber, ki se je vrnil po poškodbi, in Derrick Jones Jr. Slednji je bil dvakrat natančen pri metih za tri točke.

Ko je nato delni izid 10:0 dokončal še Slovenec z dvema prostima metoma, so Mavericks povedli s 44:42.

Pri Minnesoti so imeli težave z osebnimi napakami trije najpomembnejši košarkarji, Karl-Anthony Towns, Edwards in Gobert so storili po tri prekrške, vsi so hitro sedli na klop. Tretji osebni napaki pri slednjih dveh je izsilil Dončić. Ta je ob dveh poizkusih s črte prostih metov, dosegel je svojo 16. in 17. točko, že poslušal vzlike MVP, MVP.

Prvi polčas se je končal z izidom 49:49.

Luka je zbral 17 točk, 8 skokov in tri asistence. Drugi strelec Dallasa je bil s sedmimi točkami Jones Jr. Pri Minnesoti je 17 točk dosegel Edwards, 13 pa Conley.

Foto: Profimedia Luka Dončić

V prvih dveh minutah drugega polčasa je kar šest točk, skupno je bil pri osmih, dosegel Gafford, pri tem je dve asistenci vpisal Dončić. Ta je nato tudi zadel iz igre za 55:51. 

Luka je hitro prišel tudi do desetih ulovljenih žog, po njegovem košu za 59:56 pa sta se sprla Gobert in Jones Jr. Sodniki so si medsebojno odrivanje odšli ogledati na ekran, oba pa sta dobila po tehnično napako.

Towns je razliko zmanjšal na točko, v naslednjem napadu, ko bi lahko gostje povedli, pa je KAT storil prekršek v napadu in tako prišel do svoje četrte osebne napake. Ostal je na parketu.

Irving je zadel trojko za +4. A sledila je serija 8:0 gostov, šest točk je pri tem dosegel prav Towns. Ta se je ustavil sam, dosojen mu je bil še peti prekršek, v napadu je s komolcem v obraz zadel Washingtona. Ob tem je tehnično napako dobil tudi trener Minnesote Chris Finch. 

Dallas je to izkoristil. Irving je zadel prosti met zaradi omenjene tehnične napake, Luka pa je nato v kotu s podajo našel Washingtona, ki je zadel trojko za 66:66.

Štiri minute pred koncem četrtine je Hardy naredil napako, žogo mu je vzel Anderson, Edwards pa je protinapad zaključil z zabijanjem za novih +4. A tudi prvi mož Minnesote je takoj zatem dobil četrto napako, Finch je zahteval pregled posnetka, trenerski izziv pa je bil neuspešen.

Hardy je s trojko Dallas približal na točko zaostanka, a je na drugi strani z enako mero odgovoril Jaden McDaniels. Dončić je sedel na klop.

Edwards je tik pred koncem četrtine iz polrazdalje zadel za 78:73. 

Luka je v zadnjih 12 minut igre krenil z 21. točkami, desetimi skoki in šestimi podajami. Sedmo asistenco je vpisal takoj ob trojki Hardyja, nato pobral 11. odbito žogo, v napadu pa je Gafford poskrbel za izenačenje na 78. točki.

Po petih zaporednih točkah Goberta je znova vodila Minnesota, a je Luka še naprej zbiral podaje. Najprej je asistiral za atraktivno zabijanje Jonesa Jr., nato še za koš Irvinga, ki je zadel za 82:83. Dončića je le še ena podaja ločila od novega trojnega dvojčka.

Finch je vzel 'timeout'. Gafford je v dveh obrambnih akcijah z blokadama zaustavil Townsa, ki se je vrnil na igrišče, nato pa je Dončić z enim zadetim prostim metom poskrbel za izenačenje.

Pol minute pred polovico četrtine je Luka prišel še do desete asistence, po njegovi podaji je Washington poskrbel za točko prednosti Dallasa. A na drugi strani je dve trojki zadel Towns, ki je na primer na tretjem dvoboju izza črte metal 0/8. Pet minut pred koncem je Minnesota vodila s 95:90. Pri domačih je v napadu pred tem večinoma poizkušal Irving, ki pa ni in ni bil natančen. Njegov skupen met je znašal 5/17.

Po minuti odmora je Dončić poizkusil s trojko, žoga se je zavrtela po obroču, nato pa ni končala v mrežici.Slovencu so sodniki dosodili prekršek nad Gobertom, ta je zgrešil oba prosta meta. Gafford je Dallas približal na tri točke zaostanka.

Foto: Profimedia Luka Dončić

A tri minute pred koncem je KAT zadel novo trojko (4/4). Washington je kasneje izgubil žogo, Jones Jr. zgrešil trojko, Edwards pa Minnesoto popeljal do 100:92.

Minuto in 38 pred koncem je Luka izsilil šesto osebno napako Townsa, pri tem je dobil na voljo tri proste mete. Vse je zadel za 95:100.

Edwards je zgrešil, Irving pa minuto pred koncem poskrbel za tri točke zaostanka.

Vendar je Edwards dobrih dvajset sekund kasneje Wolves odpeljal na 102:97. Ostalo je še 38,8 sekunde.

Po minuti odmora je do žoge prišel Irving, ki pa jo je izgubil. Conley je nato zadel en prosti met.

Dončić je 13,2 sekunde pred koncem zadel noro trojko ob prekršku. Na voljo je tako dobil še dodaten prosti met, ki pa ga je zgrešil. Ostalo je pri 100:103.

Minnesota je izpeljala hitro akcijo in znova povedla za pet točk. Pri Dallasu so vzeli še zadnjo minuto odmora, po njej pa je naprej zgrešil Dončić, nato še Washington. Serija se zdaj seli v Minnesoto, kjer bo v noči s četrtka na petek po slovenskem času na sporedu peti dvoboj.

Luka je s slabim metom iz igre 7/21 (trojke 4/11, prosti meti 10/12) prišel do 28 točk. Za trojni dvojček je k temu dodal še kar 15 skokov in 10 podaj. Ukradel je eno žogo, izgubil tri. Izostal je učinek Irvinga, ki je doslej blestel v zadnjih četrtinah. Kyrie je ob metu 6/18 tokrat zbral 16 točk, tri manj je zabeležil Hardy. Ta je znova dobil prednost pred Timom Hardawayjem Jr., ki sploh ni stopil na parket.

Edwards je vknjižil 29 točk, 10 skokov, 9 podaj, izgubil je sicer 6 žog. Towns, ki je bil najbolj kritiziran košarkar na prvih treh tekmah, je zbral 25 točk, 20 v drugem polčasu, trojke je metal 4/5. Gobert je prišel do dvojnega dvojčka - 13 točk, 10 skokov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:45 29. Maj 2024.

    BMK..

  • 06:20 29. Maj 2024.

    Kyrie, Kyrie,...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.