Nov škandal! Šokantna poteza bork, ki ju je premagala kontroverzna boksarka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Bolgarka in Turkinja sta dali jasno vedeti, kaj si mislita o borbi s tajvansko boksarko.
Oglej si celoten članek

Kontroverzni boksarki Imane Khelif in Lin Yu-Ting, ki sta v središču burne razprave o spolu, sta si na olimpijskem turnirju v Parizu zagotovili medaljo, saj sta se uvrstili v veliki finale svojih kategorij. Obe športnici, njune boje sicer spremlja čustvena polemika o pravici do nastopa, imata tako zagotovljeno vsaj srebrno medaljo.

Lin je v sredo v polfinalu v kategoriji do 57 kg premagala Turkinjo Esro Yildiz Kahraman in si tako zagotovila vsaj olimpijsko srebro. Osemindvajsetletnica je po zmagi z olajšanjem padla v objem svojega trenerja, medtem ko je njena nasprotnica poskrbela za precej škandalozno sceno.

Turkinja je namreč po porazu s svojimi prstmi dvakrat prikazala simbol "X", ki v tem primeru ponazarja XX kromosome, ki so prisotni pri osebah ženskega spola. S tem je dala jasno vedeti, kaj si misli o dvoboju s Tajvanko, katero bremenijo, da ima domnevno moške XY kromosome.

Kahramanova sicer ni prva, ki je po borbi z Lin Yu-Tingovo prikazala ta simbol, saj je enako reagirala tudi tekmica Tajvanke v četrtfinalu, bolgarska boksarka Svetlana Staneva. V podporo svojim kolegicam pa je enak simbol pred tekom na 100 metrov z ovirami prikazala tudi kitajska tekačica Yuwei Lin.

Mednarodna boksarska zveza (Iba) je sicer lani obe boksarki izključila s svetovnega prvenstva, potem ko so iz zveze sporočili, da ne izpolnjujeta zahtevanih meril za sodelovanje in imata "konkurenčne prednosti v primerjavi z drugimi udeleženkami". Dokazov o tem sicer zveza Iba nikoli ni predložila.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je odločitev mednarodne zveze označil za "samovoljno odločitev brez ustreznega postopka" ter je Lin in Khelif dovolil tekmovati v Parizu. "Nikoli ni bilo nobenega dvoma, da sta ženski," je v soboto ponovil predsednik Moka Thomas Bach. Dodal je, da Mok "ne bo sodeloval v politično motivirani kulturni vojni".

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:09 8. Avgust 2024.

    Nekatere pa res ne znajo prenesti poraza. Svetovna krivica se jim dogaja, hehehe.

  • 13:11 8. Avgust 2024.

    Ne razumem... Kje je škandal in kaj je šokantnega? To, da nekdo z roko ali prsti pokaže simbol X? Res …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.