Nerada razočaram navijače

Foto: Žurnal24 Petra Majdič je letos na SP v Saporu osvojila prvo slovensko kolajno v tekih na
Konec tedna se v nemškem Düsseldorfu začenja letošnja sezona svetovnega pokala v smučarskem teku. Na obrežju Rena se bo predstavila tudi štiričlanska slovenska odprava na čelu s Petro Majdič, ki pravi: "Želim si na vrh!"
Oglej si celoten članek
"Spet sem bila eno leto brez počitnic. Ker si želim na sam vrh, sem nenormalno veliko trenirala," je dejala Petra Majdič , ki ima za sabo nekajmesečne naporne priprave. Ekipa je opravila 52 dni skupnih priprav. Najprej na Rogli, potem dvakrat tudi v Ruhpoldingu. "Na začetku sezone sem bila predvsem psihično zelo utrujena. Zadnje priprave v Ramsauu so bili zame zelo naporne. No, v tem tednu se je stanje izboljšalo. Upam, da bom v Nemčiji prava in dovolj spočita, da odtečem vrhunski tek," je dodala 27-letna šampionka, ki zadnje dni čuti nekaj pritiskov in bremena, ki si jih je naložila predvsem sama. Za športnico preteklega leta je super sezona, v kateri je osvojila naslov svetovne podprvakinje v sprintu, bila četrta v skupnem seštevku, v svoji zbirki pa ima tudi že tri zmage na tekmah svetovnega pokala. Zadnja je iz Oberstdorfa , kjer je bila najhitrejša na desetkilometrski preizkušnji v klasični tehniki na Tour de Skiju.

 

Blažen med ženami

Na prvi tekmi v Düsseldorfu bodo nastopili Petra Majdič, Vesna Fabjan, Katja Višnar in edini fant Nejc Brodar.

Lani je na tradicionalnem prizorišču na obrežju Rena zasedla deseto mesto. "Zelo bom zadovoljna, če bom tudi letos med najboljšo deseterico. Toda tekma v Düsseldorfu je prava loterija, kjer skorajda ni mogoče prehitevati. Tekmice so agresivne in hitro lahko padeš, zlomiš palico ali pa te katera zapre. Potem nimaš več možnosti, da zaostanek nadoknadiš," pred startom na z okoli 800 metri najkrajši progi v svetovnem pokalu razmišlja lani druga v sprinterskih disciplinah. Vsaka napaka bo torej lahko usodna. Kot je v zadnjem obdobju v navadi, na otvoritveno tekmo pridejo vsi najboljši. Vsaka točka za skupno uvrstitev bo pomembna. "Če hočem biti visoko v skupni razvrstitvi, ‛kiksov’ ne sme biti. Brezhibno morava delovati tako servis kot jaz." In tudi za našo najuspešnejšo tekačico na smučeh v zgodovini tega športa velja: težje je braniti kot napadati. "Želimo ponoviti lanske dosežke in jih še izboljšati. Upam, da bom lahko izpolnila zastavljene cilje," si je zaželela Majdičeva.


Na startu lanske sezone so se v finale uvrstile tri Slovenke. © Dejan Mijović

 
Vesna Fabjan je lani sezono v Düsseldorfu začela s 14. mestom. "Skupno si letos v sprintu v svetovnem pokalu želim med najboljših 30." Katja Višnar , lani 27. v Düsseldorfu, pa je dejala: "V pripravljalnem obdobju sem pridobila veliko moči, kar se bo gotovo pokazalo v šprintu." Barbara Jezeršek še ni dosegala tako visokih mest kot Fabjanova in Višnarjeva. "Glede na lansko sezono sem zelo napredovala, predvsem pri moči. Želim si popraviti lanske rezultate." Edini član v reprezentanci je Nejc Brodar : "Treningi kažejo, da sem najbolje pripravljen v zadnjih letih. Na prvo tekmo odhajam zelo sproščen in če sem bil lani med 35. in 30. mestom, bom v tej zimi poskušal priti do, recimo, 20. mesta, pa tudi med deseterico na prvi tekmi. Želim si, da bi bil vsaj petkrat med trideseterico."


Glavni trener Ivan Hudač (desno, v sredini sedi Marko Gracer) je vesel, da se je ekipi na pripravah pridružil tudi eden izmed najboljših tekačev na svetu Slovak Martin Bajčičak. © Dejan Mijović

 
Marko Gracer , vodja tekaških ekip, je dejal, da so v vodstvu z motivacijo tekmovalcev zelo zadovoljni. Velikih težav s poškodbami ni bilo. Dobro pripravljenost tekačev je pohvalil še glavni trener Ivan Hudač . Velike načrte pa ima naše vodstvo še z žensko štafeto s Petro Majdič na čelu. "Meni ni bila nikoli odveč. Vem, da bom s tem tvegala, da kakšno tekmo ne bom mogla maksimalno odteči. Toda štafeta mi pomeni več kot ena posamična dobra uvrstitev," nam je razložila Petra. Da le ne bo trpel njen že sicer tako natrpan program.

 

Slaba napoved

Za čas tekem v Düsseldorfu je napovedano slabo vreme. V Nemčiji naj bi ta konec tedna deževalo.

Po Düsseldorfu se bo karavana za skoraj mesec dni poslovila od svetovnega pokala, konec novembra pa se bo sezona nadaljevala v Skandinaviji . "Za naslednje obdobje imamo sicer nekaj težav s treningom, ker tudi v Skandinaviji še 'cvetijo rože'. Na srečo so v srednji Evropi trenutno najboljši snežni pogoji na naši Rogli," je pojasnil Gracer. Poslovni direktor nordijskih disciplin Primož Ulaga meni, da so finančna sredstva v smučarskem teku pri nas vsako leto večja. "Seveda se še nekaj časa ne bomo mogli primerjati s svetovnimi velesilami. Želim pa si, da bi se na najvišji ravni najboljšim poleg Majdičeve pridružil še kdo, saj bodo tako pogajanja s sponzorji lažja." Ja, sezona 2007/08, v kateri ne bo ne olimpijskih iger ne svetovnega prvenstva, bo vsekakor zelo zanimiva. Upamo, da za naše tudi uspešna.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.