Nekoč olimpijec, zdaj šef morilskega kokainskega kartela

Foto: Facebook Ryan Wedding na ZOI Salt Lake City leta 2002.
Foto: Facebook Ryan Wedding na ZOI Salt Lake City leta 2002.
V mednarodni kriminalni združbi je sodeloval tudi bivši olimpijec. Zdaj ga išče policija.
Oglej si celoten članek

Ameriški zvezni organi pregona so izdali tiralico za več oseb v povezavi z mednarodno kriminalno združbo za razpečevanje kokaina, ki je odgovorna tudi za več umorov. Na seznamu obtoženih je tudi nekdanji kanadski deskar na snegu, zdaj 43-letni Ryan Wedding, ki je leta 2002 tekmoval na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju.

Wedding, ta je na zimskih igrah 2002 končal v kvalifikacijah na 24. mestu v deskarskem paralelnem veleslalomu, je eden izmed 16 obtoženih za preprodajo mamil v povezavi z zveznimi obtožbami v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člani mamilarske naveze so obtoženi vodenja kriminalne združbe za preprodajo mamil, ki je pošiljala na stotine kilogramov kokaina iz Kolumbije prek Mehike in južne Kalifornije v Kanado in druge lokacije v ZDA.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je sporočil, da ponuja nagrado do 50.000 dolarjev (46.000 evrov) za informacije, ki bi vodile do aretacije nekdanjega Weddinga, za katerega domnevajo, da se skriva v Mehiki.

Zvezni tožilci v Los Angelesu, ki so v četrtek razkrili nove obtožbe v primeru, so povedali, da so Weddingovega domnevnega pajdaša, 34-letnega Kanadčana Andrewa Clarka, prejšnji teden oblasti prijele v Mehiki. Wedding pa je še vedno na prostosti.

Znan po več vzdevkih

Tožilci trdijo, da sta Wedding in Clark novembra 2023 orkestrirala umora dveh Kanadčanov zaradi ukradene pošiljke mamil in "domnevno tudi naročila umor druge žrtve 18. maja 2024 zaradi dolga za mamila".

Foto: Facebook Ryan Wedding Wedding (desno), katerega vzdevki vključujejo nazive, kot so El Jefe, Giant in Public Enemy, je v ZDA obtožen osmih kaznivih dejanj, med njimi so trije umori.

"Gre za organizacijo za preprodajo mamil, katere član je Wedding in ki deluje veliko predolgo časa. Odgovorna je za brezčutne in na pohlepu utemeljene zločine v več državah, od Kolumbije prek Mehike, ZDA do Kanade," je dejal Matthew Allen, posebni agent urada za boj proti drogam v Los Angelesu.

"Sprožili so plaz nasilnih zločinov, vključno z brutalnimi umori. Wedding, ki se je udeležil olimpijskih iger v deskanju na snegu, je od krmarjenja po pobočjih zarisal življenje nenehnih zločinov."

Zasegli več kot tono kokaina

Foto: Profimedia kokain zaseg

Oblasti so sporočile, da so med preiskavo zasegle več kot tono kokaina, orožje, strelivo, 255.000 dolarjev (235.000 evrov) in več kot tri milijone dolarjev (2,7 milijona evrov) v kriptovaluti.

Pričakuje se, da se bo več obtožencev, ki so trenutno v priporu, pojavilo pred sodiščem prihodnji teden v Los Angelesu, Michiganu in Miamiju.

Če bosta Wedding in Clark spoznana za kriva, jima zaradi umora in poskusa umora grozi dosmrtna kazen v zveznem zaporu, so povedali tožilci.

Na olimpijski tekmi, na kateri je leta 2002 tekmoval Wedding, sta tekmovala tudi Slovenca. Dejan Košir je v četrtfinalu zasedel končno peto mesto, Tomaž Knafelj pa je predtekmovanje končal v snegu. Zmagal je Švicar Philipp Schoch. Wedding se ni uvrstil v izločilne boje.

Kanadčan je v svetovnem pokalu zbral 32 nastopov, najvišje je posegel s petim mestom v paralelnem veleslalomu leta 2001 v Asahikawi na Japonskem. Tekmoval je tudi na svetovnem prvenstvu leta 2001 v Madonni di Campiglio in v paralelnem slalomu končal na 17., v veleslalomu pa na 24. mestu, na tekmi, na kateri je Košir osvojil srebrno odličje.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.