NBA strokovnjaki soglasno povedali svoje ter ponižali Dončića

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri ESPN-u so bili neverjetno enotni, vsi trije strokovnjaki bi v svoji ekipi raje imeli Ja Moranta, kot pa Luko Dončića.
Oglej si celoten članek

Prihodnost lige NBA je v dobrih rokah, saj smo v zadnjih letih videli vzpon mnogih mladih zvezdnikov, ki bodo še desetletja zaznamovali najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu. Med množico mladih nadarjenih košarkarjev pa bosta v prihodnjih letih zagotovo imela glavni vlogi naš Luka Dončić ter izjemni Ja Morant.

Medtem ko je Luka že od samega začetka svoje NBA kariere praktično med najboljšimi košarkarji na svetu, je tudi Ja nemudoma opozoril nase, resnično eksplozijo pa doživel v letošnji sezoni, ko naravnost blesti in je v glasovanju za tekmo vseh zvezd celo prehitel Luko Dončića.

Foto: Profimedia Luka Dončić Ja Morant

Prav slednji podatek pa je bil navdih za ESPN-ovega novinarja Mika Greenberga, ki je preko svojega Twitter profila odprl glasovanje, okoli katerega izmed omenjenih dveh mladih zvezdnikov bi raje začeli graditi svoje ekipo. Bilo je zelo napeto, a je na koncu z rahlo prednostjo vendarle slavil naš junak, ki je zbral 53,1 %, medtem ko je Ja zbral 46,9 % vseh glasov.

Glede na naravnost odlično sezono mladega zvezdnika Memphisa bi morda celo rekli, da je takšna porazdelitev glasov nekako pravična, zato še teoliko bolj preseneča mnenje ESPN-ovih NBA analitikov, ki so bili enotni. Vsi trije so se strinjali, da bi svojo ekipo rajši gradili okoli Moranta.

"Zame ni niti malo blizu. To je Ja Morant. Pa niti ne zaradi njegove igre, saj obožujem Lukino igro, po mojem se lahko kosa z vsakim. Težava je vse preveč vprašanj o stanju Lukove telesne pripravljenosti. Pri Ja Morantu se o tem ni potrebno nikoli spraševati. Vedno je pripravljen in zato raje vanj vložim svoj denar," je pokomentiral Stephen A. Smith, s katerim se je strinjal tudi Jalen Rose.

"Strinjam se s Stephenom. Neprestano napada, je tretji v ligi po številu točk iz rakete, drugi po številu točk iz protinapadov, številka 1 v NBA po številu zaključkov z zabijanjem ali polaganjem. Želim si igrati hitro in želim si človeka, ki lahko v obrambi pograbi žogo s table," je izrazil svoje mnenje nekdanji odlični košarkar.

Vse skupaj pa je zaključil Michael Wilbon: "Želim si človeka, ki bo igral v obeh smereh. Ja je zelo velik dejavnik v obrambnem delu. Lahko bi sestavil video najlepših posnetkov njegovih obrambnih akcij. Luka pa ni nikakršen dejavnik v obrambi, zato tudi jaz vzamem Ja Moranta."

Foto: Profimedia Luka Dončić Ja Morant

Pri vsem tem pa je zanimivo, da se praktično ves svet strinja, da igra Ja svojo daleč najboljšo sezono, Luka pa (po dosedanjih standardih) eno izmed svojih slabših, a so še vedno Lukove številke boljše od Morantovih. Luka dosega več točk povprečno na tekmo (24,8 : 24,4), več skokov (8,5 : 5,8) ter več asistenc na tekmo (8,9 : 6,8). In to v sezoni, v kateri mu "strokovnjaki" očitajo, da ni dovolj dobro telesno pripravljen.

Če pa pogledamo celotno kariero, je razlika še dosti očitnejša. Luka povprečno dosega 25,6 točk, 8,4 skoke ter 7,8 asistenc na tekmo, medtem ko Morant tekom kariere beleži 19,6 točk, 4,3 skoke in 7,2 asistence na tekmo. Praktično identičen pa imata tudi odstotek pri metu iz igre, metu za tri točke ter pri prostih metih.

Luka je tudi dobil kar štiri izmed njunih petih neposrednih dvobojev, na katerih je povprečno dosegal skoraj štiri točke in dva skoka več od Moranta, medtem ko ga je povsem zasenčil tudi na poslednjem dvoboju v noči na soboto, ko je dosegel kar osem točk, sedem skokov in dve podaji več od svojega mladega rivala.

Prav tako je Luka, ki je v ligi zgolj eno leto dlje od Moranta, že dvakrat sodeloval na tekmi vseh zvezd ter bil dvakrat izbran v idealno peterko lige NBA, Ja pa se s kakšnim takšnim dosežkom še ne more pohvaliti. Oba sta sicer bila izbrana za novinca leta.

Ja je fenomenalen igralec, ampak ali bi ga resnično izbrali raje kot Luko? Mislimo, da ne.

Ve se, kdo je šef! Dončić odgovoril na parketu in pretendenta postavil na svoje mesto NBA Dobili so 11 tekem zapored, nato je v mesto prišel Luka Glasovanje Luka Dončić izpadel iz prve All-Star peterke

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:56 15. Januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 23:24 15. Januar 2022.

    Bo moral končno odrasti v moža.

  • 22:46 15. Januar 2022.

    Ce se Luka ne bo zresnil, nehal nabijat igrice cele dneve, zacelil gleznjev s pravimi strokovnjaki in zacel celo leto …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.