Dvakratni zmagovalec skupnega seštevka za svetovni pokal Ryoyu Kobayashi je z veliko mero iskrenosti spregovoril o odnosu do dela, prehranjevalnih navadah in življenjskem slogu.
Petindvajsetletni Japonec, ki se je v lanski sezoni veselil drugega velikega kristalnega globusa, je priznal, da v prostem času nerad sledi strogemu prehranjevalnemu režimu, h kateremu stremijo številni njegovi kolegi.
Povedal je tudi, da brez slabe vesti uživa v dobri hrani in pijači ter da na treningu ne mara ostati dlje, kot je to nujno potrebno, da obdrži stik s tekmeci.
"Če želim zmagovati, moram dati vse od sebe, toda vedno jem tisto, kar si zaželim. Ne izogibam se nobeni hrani zavoljo svojega telesa. Ker zelo rad jem, post zame ne pride v poštev."
"Japonska hrana je najokusnejša. Ko sem doma, tehtam več kot 60 kg, medtem ko v Evropi, kjer nisem obkrožen s toliko dobrotami, običajno izgubim kakšen kilogram. Jem dva obroka na dan - kosilo in večerjo. Zavedam se, da je zajtrk pomemben za zdravje, toda moje telo ga ne potrebuje. Prav tako nisem pozoren na beljakovine. Raje imam čokolado in gumi bombone. Dokler to ne vpliva na počutje, lahko ješ, kar hočeš."
Kar zadeva delovne navade, skakalni šampion prisega na načelo 'manj je več'. "Nikoli nisem skrival, da ne maram preveč trenirati. Še posebej poleti treniram pol manj od svojih kolegov. Količina treninga ne odloča o zmagovalcu v smučarskih skokih. Pomembno je, da ne treniraš preveč. Za skoke ne potrebuješ vseh mišic, nekatere lahko celo omejujejo gibe. Če lahko dvigneš 120 kilogramov, še ne pomeni, da boš ob pristanku stabilnejši," je bil jasen zmagovalec 27 tekem za svetovni pokal.
ta princip, da je manj več, se lahko prenese tudi širše ... npr. na 4-6 urni delavnik ... poveča se …
Upam, da ga poslušajo. Glede treninga je navedel resnico, ki je znana že vsaj 40 let. Več ni bolje.