Mladi Slovenec izjemno sezono kronal z novim uspehom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Matež Govekar, član Bahrain-Victoriousa, je bil najmočnejši v zadnji etapi dirke po Guangxiju.
Oglej si celoten članek

Slovenski kolesar Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) je zmagovalec zadnje etape dirke svetovne serije po Guangxiju. Štiriindvajsetletnik je bil najboljši v sprintu večje skupine na krožni trasi v Nanningu (134,3 km). Skupni zmagovalec dirke je postal Belgijec Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny).

Kolesarji so morali v zadnji etapi dirke po Guangxiju premagati pet krogov v okolici Nanninga z enim zahtevnim klancem (1,3 km/12 %). Govekar se je na koncu znašel v skupini okoli 50 kolesarjev, ki se je kljub številnim napadom v zadnjem krogu pomerila v sprintu.

Govekar je sprint začel dobro postavljen tudi s pomočjo moštvenega kolega Avstralca Roberta Stannarda, ki je zasedel tretje mesto. Za Govekarjem je ciljno črto kot drugi prečkal Nizozemec Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost).

"Od samega začetka sem se počutil izjemno, posebej po prvem prečkanju klanca. Rekel sem si, da moram preživeti vse te vzpone. Čeprav v zadnjem krogu nisem bil v ospredju, sem šel navkreber v svojem ritmu. Nisem smel iti v rdeče, saj se sicer ne bi vrnil v skupino. Ujel sem jo ob koncu spusta in bil pripravljen za končni sprint," je za spletno stran svoje ekipe dejal Govekar.

"Vedel sem, komu moram slediti. Čakal sem na zadnjih 150 m, prišel iz zavetrja in vse je delovalo odlično. Vesel sem, da sem tu z zmago končal nastope, sploh ker je bila ekipa ves teden zelo dobra," je še razložil 24-letni slovenski sprinter.

Slovo od sezone Mohorič sprintal za 26. zmago v karieri, tako se je končalo

Za Govekarja je to četrta zmaga v poklicnem kolesarstvu in tretja letos. Slavil je v drugi etapi februarske dirke po Antalyi, dobil pa je tudi zadnjo etapo dirke po Britaniji prejšnji mesec.

"Za to dirko sem imel visoke cilje, a teden je dolg in moraš biti ustrezno pripravljen. Tokrat sem bil odločen, da se pomerim za zmago. Letos sem že dobil nekaj sprintov, a nikoli v svetovni seriji. Priti sem motiviran, je naredilo razliko. Resda sem zmagal daleč od doma, vendar spomini bodo ostali za vselej," je še v izjavi za svojo ekipo povedal Govekar.

Na dirki po Guangxiju sicer ni posegel visoko v skupnem seštevku, potem ko je v razgibani sobotni etapi zasedel 69. mesto. V sprintih pa je bil drugi dan preizkušnje peti, v četrti etapi pa deveti.

Skupni zmagovalec je postal Van Eetvelt, zmagovalec sobotne etape. V seštevku je imel pet sekund naskoka pred Britancem Oscarjem Onleyjem (DSM-firmenich PostNL) ter 15 pred Francozom Alexom Baudinom (Decathlon AG2R La Mondiale).

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.