Milijardni prihodki v formuli 1

Foto: Žurnal24 Felipe Massa in Kimi Raikkönen bosta tudi v naslednji sezoni sodelovala pri Ferr
Formula 1 je samo leta 2007 ustvarila za 2,5 milijarde evrov prihodkov. V primerjavi z drugimi najpopularnejšimi športi gre za daleč največji izkupiček.
Oglej si celoten članek

Dirke formule 1 prinašajo najvišje dohodke med vsemi celoletnimi športnimi dogodki. Tako je vsaka izmed 18 velikih nagrad formule 1 v letu 2007 ustvarila povprečne prihodke v višini slabih 140 milijonov evrov. Primerjava podjetja Deloitte kaže, da vsaka tekma ameriškega nogometa v ligi NFL povprečno prinese dobrih 15 milijonov evrov prihodkov.

Raziskava kaže še, da je angleška prva nogometna liga v minulem letu prinesla dobrih pet milijonov evrov, v ameriški bejzbolski ligi MLB pa okoli 1,3 milijona evrov na tekmo. Skupni prihodki klubov angleške premier lige za sezono 2006/2007 so znašali dobre 1,9 milijarde evrov.


V primerjavi z drugimi vodilnimi športi pa formula 1 ustvarja veliko manjši segment prihodkov, vsega deset odstotkov, od prodaje vstopnic in nakupov gledalcev na samih dirkah. © Action Images

 

Letni prihodki formule 1 izhajajo iz prihodkov od raznih vrst sponzorstev, korporativnih donacij, prispevka komercialnih partnerjev in lastnikov, prodaje pravic za prenos, prihodkov posameznih ekip in prodaje vstopnic. K porastu globalne priljubljenosti formule 1 je prispevalo širjenje dirk grand prix po svetu kot ključnega elementa strategije tega športa. Evropa še naprej ostaja prizorišče največjega števila dirk, natančneje deset se jih odvija na stari celini. V Aziji poteka pet tekem, to sezono pa se bo konec septembra v Singapurju odvijala prva nočna tekma najhitrejšega avtomobilističnega športa. Globalna privlačnost formule 1, ki jo dokazujejo visoki prihodki, odličen obisk dirk in gledanost prenosov, kažejo na to, da je formula 1 zares eden izmed vodilnih svetovnih športov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.