Med prvimi se je oglasil Federer: "Upal sem, da ta dan ne bo nikoli prišel"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na napovedano upokojitev Rafaela Nadala se je med prvimi odzval tudi njegov nekdanji veliki rival, kasneje pa tudi zaveznik in prijatelj, Roger Federer.
Oglej si celoten članek

Z upokojitvijo španskega teniškega velikana Rafaela Nadala, ki se bo poslovil ob koncu sezone na turnirju Davisovega pokala, bo svet profesionalnega tenisa zapustil še drugi član t.i. "velike trojice".

Po Rogerju Federerju, ki se je upokojil leta 2022, bo svoj lopar v kot postavil tudi 38-letni španski matador, 22-kratni osvajalec grand slamov in eden največjih teniških igralcev vseh časov.

Od dominantne trojke, znane pod skupnim imenom Big Three, bo od začetka prihodnje sezone tako v svetovni teniški karavani vztrajal samo še Novak Đoković.

Nadalu, nekdanjemu olimpijskemu prvaku, ki se poslavlja z 92 turnirskimi zmagami med posameniki (92-39), petkrat pa je sezono končal na prvem mestu ATP-jeve lestvice, so srečo na drugi karierni poti zaželeli številni športni velikani, med prvimi pa se je oglasil tudi njegov veliki rival, kasneje pa prijatelj, Roger Federer.

Foto: Epa Federer Nadal

Začetki rivalstva med Federerjem in Nadalom segajo v leto 2004, ko je takrat relativno neznani španski najstnik na mastersu v Miamiju v dveh nizih šokiral tedaj prvega igralca sveta. Po zaslugi njunega razburljivega rivalstva, ki je nastal tudi kot posledica nasprotujočih si stilov igre in osebnih značajev, je tenis v naslednjih nekaj letih močno pridobil na priljubljenosti.

Foto: Epa Nadal Rivalstvo teniških predstavnikov iz dveh različnih generacij, Federer je namreč pet let starejši od Nadala, je imelo svoje vzpone in padce tako na igrišču kot v njunem odnosu, ne glede na vse pa je med njima vedno prevladovalo globoko medsebojno spoštovanje

To spoštovanje je z leti preraslo v iskreno prijateljstvo, ki traja še danes. Tudi zato ni presenetljivo, da je bil prav Nadal eden izmed najbolj čustvenih tenisačev ob Federerjevi upokojitvi pred dvema letoma. Med kratkim pregledom Švicarjeve izjemne kariere sta teniška asa točila solze in se pri tem držala za roke.

Kako točno bo potekal Nadalov labodji spev, za zdaj še ni jasno, ne bi bilo pa prav nič presenetljivo, če bi dogodku prisostoval tudi Federer, ki je svojemu večnemu rivalu v slovo zapisal: "Rafa, kakšna kariera! Vedno sem upal, da ta dan ne bo nikoli prišel. Hvala za vse nepozabne spomine in za vse tvoje neverjetne dosežke v igri, ki jo imamo radi. Bilo mi je v neizmerno čast."

Federer in Nadal sta družno kraljevala vse do leta 2011, ko je njuno prevlado prekinil 'nepovabljeni' Đoković. Oblikovala se je "velika trojica" ki je kar dve desetletji dominirala v svetovnem tenisu. Skupaj so osvojili 66 grand slamov in 104 turnirje serije Masters 1000 ter skupaj na samem vrhu lestvice ATP preživeli 947 tednov, kar je približno 18 let.

Z izjemo sezon 2016 in 2022 je vse od leta 2004 pa do 2023 sezono na prvem mestu sklenil eden izmed omenjenih treh tenisačev. Osemkrat so ob koncu sezone zasedali tudi prva tri mesta, in sicer v letih 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2014, 2018 in 2019.

Nadal se od teniške karavane poslavlja kot drugi najuspešenjši tenisač po številu osvojenih grand slamov (22), več od njega jih je dobil samo Đoković (24).

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:19 10. Oktober 2024.

    Poslavlja se predvsem največji teniški pizdek!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.