Med elito nova ekipa, zanjo tudi petkratni zmagovalec

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V motoGP prihaja ameriška ekipa Trackhouse.
Oglej si celoten članek

V naslednji sezoni svetovnega prvenstva v motociklizmu bo v elitnem razredu nastopala tudi nova ekipa, ameriško moštvo Trackhouse Racing, je sporočilo vodstvo tekmovanja. Američani bodo v elitnem razredu motoGP sodelovali z Aprilio, za novo poltovarniško ekipo pa bosta vozila izkušeni Portugalec Miguel Oliveira in talentirani Španec Raul Fernandez.

Medtem ko bo za komaj 23-letnega Raula Fernandeza to šele tretja sezona med elito, zaenkrat pa po drugem mestu v svetovnem prvenstvu moto2 na najvišji ravni večjih uspehov še nima, pa je drugačna zgodba s prekaljenim portuglaskim drikalnim mačkom, Miguelom Oliveira. Slednji nastopa v razredu motoGP že vse od leta 2019, tekom svojega dirkanja za KTM pa je dosegel že pet zmag, vsega skupaj pa je sedemkrat stal na stopničkah.

Foto: Profimedia Miguel Oliveira

Trackhouse bo tako v karavani zamenjal dosedanjo podružnično ekipo Aprilie RNF, ki ni dobila dovoljenja vodstva tekmovanja za nadaljevanje sodelovanja, a bosta njena dirkača preprosto prestopila v novo zasedbo. Za Američane, ki imajo sicer veliko izkušenj v priljubljeni ameriški avtomobilistični seriji Nascar, bo to prva tekmovalna izkušnja z motocikli na tako visoki ravni.

"Za nas je vključitev v motoGP zelo vznemirljiv trenutek. Prepoznali smo veliko priložnost, da se lahko predstavimo vsemu svetu. Verjamemo, da bomo skupaj z vodstvom tekmovanja poskrbeli za nekaj novega in svežega, obenem pa upam, da bomo ta šport približali navijačem v Severni Ameriki," je ob novici o nastopanju v motoGP dejal lastnik ekipe Justin Marks.

Kot so sporočili na uradni spletni strani tekmovanja, bodo celostno grafično podobo v ekipi podrobneje predstavili pred začetkom sezone 2024, na predstavitvi v Milanu pa je bil Apriliin motocikel simbolično pobarvan v rdeče in bele črte ameriške zastave, s čimer so se poklonili tudi tragično preminulemu legendarnemu ameriškemu dirkaču Nickyju Haydnu, ki je vozil v podobnih barvah.

Dosedanja članica elitnega razreda ekipa RNF je prisilno končala sodelovanje, saj je vodstvo tekmovanja po koncu letošnj sezone ocenilo, da s kršenjem pravil škoduje ugledu motociklističnega SP. Ekipa je bila sicer v osnovi malezijska, ob pomoči tamkajšnje državne naftne družbe Petronas je v motoGP sodelovala od leta 2019.

A v prejšnji sezoni je izgubila podporo glavnega pokrovitelja, najprej zašla v finančne težave, nato pa je dobila še rdeč karton vodstva tekmovanja. V tej ekipi, ki je v prvih dveh letih uporabljala Yamahine motorje, se je v motoGP kalil tudi Francoz Fabio Quartararo, svetovni prvak iz leta 2021.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.