Močno svarilo Vonnovi: "Če bo to res storila, ..."

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nekdanji avstrijski šampion se ne more načuditi trendu vrnitev v v svetu belega cirkusa.
Oglej si celoten članek

Po Marcelu Hirscherju (35), ki se bo po petih letih premora vrnil v svetovni pokal na uvodni tekmi prihajajoče sezone v Söldnu, naj bi se s spektakularno vrnitvijo spogledovala tudi 40-letna nekdanja ameriška smučarka Lindsey Vonn.

Štirikratna zmagovalka skupnega seštevka, ki se je tako kot njen avstrijski kolega upokojila leta 2019, naj bi sprva nastopila kot predtekmovalka na domačih tkmah v hitrih disciplinah v Beaver Creeku, če bo forma zadovoljiva, pa bi se lahko v nadaljevanju sezone pojavila v startni hišici tudi kot uradna tekmovalka.

Morebitna vrnitev Vonnove bi bila tako kot v primeru Hirscherja, ki se vrača pod nizozemsko zastavo, saj ne želi odžirati proračuna in startnih mest avstrijskim nadobudnežem, mogoča zaradi novega pravila wild carda, ki upokojenim tekmovalcem ob izpolnjevanju določenih pogojev omogoča enostavnejši povratek v svetovni pokal. Več o tem TUKAJ.

Nekdanja ameriška šamionka se je z nedavno operacijo kolena, prav kolena so namreč največ pretrpela v času njene kariere, naposled znebila kroničnih bolečin in obrnila nov list v svojem življenju. Po delni zamenjavi kolenskega sklepa so ji strokovnjaki spet prižgali zeleno luč za smučanje, kar bi lahko 40-letnica izkoristila za vrnitev k svoji veliki ljubezni.

Foto: Epa lindsey vonn

Kako konkurenčna bi bila pri svojih letih in po tako dolgi odsotnosti, je seveda veliko vprašanje, pomembne informacije zvezi s tem pa bo pridobila že z Hirshcerjevo vrnitvijo v Söldnu. Avstrijski smučar je bil v svojih časih še bolj dominanten kot Vonnova, le da je za razliko od Američanke, ki si je kariero ustvarila v hitrih disciplinah, dominiral v slalomu oziroma veleslalomu.

Vonnova domnevnega načrta za vrnitev doslej še ni javno komentirala, je pa v zadnjih nekaj objavah večkrat izpostavila dobro počutje in veliko zadovoljstvo nad občutki v nogi po delni zamenjavi problematičnega kolena. "Ne vem točno, kaj me čaka, vem pa, da sem zdrava, srečna in hvaležna," je med drugim sporočila Američanka.

Foto: Profimedia Klammer Aktualni trend vrnitev v belem cirkusu je v pogovoru za avstrijski Oe24 kritiziral nekdanji avstrijski smučarski šampion in eden najboljših smukačev vseh časov Franz Klammer.

"Če se bo res vrnila s polomljenim kolenom in protezo, je ne čaka ni dobrega," je prepričan zmagovalec 25 tekem v kraljevski disciplini. Dodal je, da ji želi vso srečo, a visti sapi poudaril, da njena preteklost ni naključje. "Zgodovina njenih poškodb je kot znamenje," je povedal Klammer in se oprl na primer pokojnega ameriškega smučarja Billa Johnsona (1960 - 2016), smukaškega olimpijskega prvaka iz leta 1984, čigar poskus vrnitve pri 40 letih se je končal tragično, potem ko je v nesreči na treningu utrpel nepopravljive možganske poškodbe in kar tri tedne preživel v komi. Posledice nesreče so ga spremljale do konca življenja. V naslednjih nekaj letih je utrpel več manjših možganskih kapi, izgubil je sposobnost samostojnega sedenja, pešala mu je gibljivost desne roke ter tudi vid, izgubil je zmožnost normalnega govora.

Iz tega razloga Klammer težko razume, zakaj bi kdorkoli želel na takšen način ogrožati svoje življenje. "A vsak se odloča zase, to ni moja stvar," je poudaril 70-letnik, ki o povratku (še) ne razmišlja. "Jaz se zagotovo ne bom vrnil, ampak se bom prijavil samo za wild card na tribuni," je v šali dodal.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.