Konec tokratne olimpijske poti za Dončića in kolege, Pariz je bil daleč

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovenska izbrana vrsta ne bo zaigrala v Parizu.
Oglej si celoten članek

Slovenska izbrana vrsta je morala pot na olimpijske igre na kvalifikacijskem turnirju v Pireju iskati preko domače reprezentance. To ji je pred zadnjimi OI v Tokiu uspelo tudi na turnirju v Litvi, na Japonskem pa je nato osvojila nehvaležno četrto mesto.

Tokrat je dvoboj proti Grčiji odprla slabo, zgrešila je prve tri mete iz igre, vselej je šlo za poizkus za tri točke, na drugi strani pa je pet točk v prvih dveh napadih dosegel Giannis Antetokounmpo. Ko je Luka Dončić zgrešil še dva prosta meta, so se domači odlepili na 9:0. Selektor Slovenije Aleksander Sekulić je že po dobrih dveh minutah moral vzeti minuto odmora.

Ni pomagalo, prednost gostiteljev je še narastla, nato je za 2:13 s prodorom poskrbel Dončić. To sta bili edini točki, ki so ju Slovenci dosegli v prvi polovici prve četrtine.

Kasneje je dvakrat zapored zadel Josh Nebo, Gregor Hrovat pa je s trojko Slovenijo približal na 9:17. Slednji je bil kasneje še enkrat uspešen z metom izza črte, vendar so Grki ohranjali lepo prednost. Ta se je ob tem, ko je na klopi sedel prvi slovenski zvezdnik, skokovito povečala, po prvih desetih minutah je znašala kar 18 točk, bilo je 32:14. Grki so četrtino sicer sklenili z zadeto trojko z velike razdalje ob pisku sirene.  

Foto: Profimedia Luka Dončić

Slovenija je po treh minutah druge četrtine zaostajla že za 23 točk, malce tudi po zaslugi sodniške trojke, ki je spregleala očiten prekršek nad Zoranom Dragićem, tako Zoki kot Sekulić pa sta si zaradi ugovarjanja prislužila tehnični napaki.

To je nekoliko le spodbudilo slovensko peterko, zaigrala je boljše v obrambi, agresivnost je dvignil Luka Ščuka, po Dončićevi trojki in podaji, ki jo je podelil za zabijanje Neba, se je na semaforju izpisal rezultat 42:24. Grška klop je takoj reagirala in vzela 'timeout'. 

Z Dončićevo trojko se je Slovenija pred odhodom na glavni odmor približala na 14 točk zaostanka, imela pa je tudi napad za še manjšo razliko, vendar se je Luka odločil za podajo za hrbtom do Vlatka Čančarja, ki pa žoge ni uspel ujeti. V drugi polčas je Sekulićeva četa odšlo z izidom 33:47.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Tretjo četrtino so Grki odprli z dvema uspešnima metoma za tri točke, po štirih minutah igre v dolgem polčasu je bilo znova +22 za domače. Dončić je odgovoril s svojo drugo trojko v četrtini.

Grki v nadaljevanju niti niso bili tako natančni, a so precej zgrešenih metov popravili s skoki v napadu. Slovenija tako ni in ni uspela priti bližje. Vse manj je bilo upanja v čudež in preobrat. Še zlasti ker v slovenski izbrani vrsti ni bilo razpoloženih igralcev. Do konca tretje četrtine je Dončić vpisal 21 točk, Nebo 16, Horvat šest s trojkama v prvi četrtini, nihče drug pa še ni presegel treh točk. 

Luka je s trojko tik pred zadnjim piskom sirene v četrtini poskrbel za 50:66.

Ponovila se je zgodba iz tretje četrtina, pri trojkah je sicer Thomasa Walkupa zamenjal Giannoulis Larentzakis, po vsega treh minutah pa je bilo vse dokončno odločeno. Po tretjem uspešnem metu Larentzakisa za tri točke je bilo že +29. Ostalo je pravzaprav le še čakanje na končni rezultat.

Ta se je ustavil pri 96:68.

Dončić je zbral 21 točk, 7 skokov in 5 asistenc. Sezona je bila zanj res dolga, vidno utrujen je izgubil kar 10 žog. Nebo je v svojo statistiko vpisal 17 točk, Hrovat devet, Klemen Prepelič pa šest.

Pri Grkih je Walkup vknjižil 19 točk, dve manj Vasileios Toliopoulos, 'le' 13 pa Antetokounmpo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 07:37 7. Julij 2024.

    Predolgo so živeli na lovorikah,in tudi igrajo slabo,ne more vse naredit en dončić,je tako že prav

  • 23:15 6. Julij 2024.

    dolker bodo igrali bosanci pa srbi notr se sloveniji slabo piše.......naprej se mora država kot je slovenija znebiti za vedno …

  • 21:54 6. Julij 2024.

    Doncic in Nebo skupaj 38 od skupaj 68 pik....sepravi ostalih 9 je skupaj dalo 30 pik...pa a so sli se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.