Kariero zaključil eden najbolj priljubljenih kolesarjev na svetu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Eden najbolj legendarnih lovcev na etapne zmage, ki je s svojimi pogumnimi napadi navduševal gledalce, je sklenil veličastno kariero.
Oglej si celoten članek

Z nastopom na dirki Paris-Chauny se je od aktivnega kolesarstva poslovil legendarni Belgijec Thomas de Gendt, ki je svojo celotno kariero slovel po neverjetnih napadih ter spektakularnih etapnih zmagah, s svojim stilom in izjemno prijetnim karakterjem pa se je v kolesarskem svetu uveljavil kot pravi ljubljenec navijačev. Zdaj pa je po 16 letih kolesarjenja na najvišji ravni svoje cestno kolo pospravil v kot.

"In tako se je končala 16-letna kariera. Vse, za kar sem delal od svojega 10. leta dalje, je zdaj le spomin," je po nedeljski dirki, katero je končal na 59. mestu, na svojem uradnem računu X razmišljal 37-letni Belgijec. "Paris-Chauny je bila moja zadnja profesionalna dirka. Toda kot vedno, konec ene stvari pomeni začetek nečesa novega. Veselim se odkrivanja novih izzivov."

De Gendtov zagotovo najbolj nepozaben trenutek kariere se je zgodil na Giru leta 2012, šele njegovi drugi veliki tritedenski dirki v karieri. Takrat je kot ubežnik senzacionalno dobil kraljevsko etapo s takšno prednostjo, da je na veliko presenečenje vseh favoritov na koncu dirko celo zaključil na stopničkah s tretjim mestom.

A kljub stopničkam na svojem drugem Grand Touru kariere se De Gendt ni želel spremeniti ter postati kolesar za skupne seštevke, temveč je še naprej svojo slavo iskal s spektakularnimi napadi in pobegi, ki so mu prinesli številne odmevne zmage ter ga napravili enega najbolj priljubljenih kolesarjev na svetu.

Zapisal se je tudi v zgodovino v prestižni klub zmagovalcev etap na vseh treh velikih tritedenskih dirkah, saj je dobil po dve etapi na Touru in na Giru ter eno na Vuelti, kjer je leta 2018 osvojil tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Vsega skupaj je nastopil na kar 25 velikih tritedenskih dirkah, nazadnje na letošnji Vuelti.

Foto: Profimedia Thomas De Gendt

Tekom svoje kariere je slavil sedemnajst profesionalnih zmag, od tega kar pet na dirki po Kataloniji, ki je postala njegova prava specialiteta. Etape je osvajal tudi na dirkah po Švici, Romandiji, Valoniji, Pariz-Nici ter kriteriju Dauphine.

V nedavnem intervjuju je sicer razkril, da čeprav se njegovi dnevi cestnega kolesarstva bližajo h koncu, da se še ne namerava popolnoma odpovedati kolesu, temveč se bo posvetil dirkanju po makadamu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.