Kakšna drama! Argentina imela zaključno žogo za zmago, nato je sledilo ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v četrtfinalu lige narodov v Lodžu premagala Argentino s 3:2 (-19, 17, -17, 27, 7).
Oglej si celoten članek

Slovenski odbojkarji, ki so v rednem delu lige narodov zmagali 11 tekem in le enkrat izgubili ter si tudi zagotovili nastop na olimpijskih igrah, so zmagoviti niz nadaljevali tudi v četrtfinalu zaključnega turnirja v Lodžu. Po drami so s 3:2 premagali Argentino in si prislužili nastop v polfinalu, kjer jih čakajo Japonci.

Slovenska ekipa, zmagovalka rednega dela lige, je bila pred dvobojem favorit. V Ljubljani, na zadnjem turnirju rednega dela, je bronaste z zadnjih olimpijskih iger premagala s 3:0, takrat po tekmi dobila dokončno potrdilo, da bo igrala v Parizu, od Argentincev je bila boljša še na dveh prejšnjih medsebojnih tekmah. Tokrat pa je kazalo, da se bo njena pot tako kot lani, ko so izgubili proti Japonski, končala v četrtfinalu.

Argentinci so se pokazali kot žilav tekmec, Slovenci pa niso prikazali tako vrhunske predstave, kot so jih kazali na nekaterih tekmah rednega dela, a so se kljub temu spet znali rešiti iz neugodnega položaja. Zaostajali so že z 1:2 v nizih, Argentinci so imeli v četrtem tudi zaključno žogo za zmago, toda nepopustljivi Slovenci so jo ubranili, dobili niz, nato pa v "tie breaku" izkoristili psihološko prednost.

Foto: Profimedia Slovenska odbojkarska reprezentanca

Varovanci Gheorgeja Cretuja so slabo odigrali prvi niz. Sprejem je bil neprepričljiv, posledično tudi igra v napadu, tudi pritiska s servisom in bloka ni bilo. Argentinci so to znali izkoristiti, s servisi in blokom so si že na začetku priigrali prednost, po zaostanku 11:15 so sicer Slovenci prišli še na dve točki zaostanka, toda v končnici so spet popustili, tako da so tekmeci gladko dobili prvi niz.

Tudi začetek drugega niza posebnega optimizma za slovenske navijače ni ponujal, toda po zaostanku 7:8 je boljše trenutke napovedal Jan Kozamernik. Z njegovimi servisi je Slovenija dosegla tri zaporedne točke, dvignila raven igre, kar se je pokazalo tudi pri rezultatu. As Alena Pajenka je pomenil vodstvo s petimi točkami, prednost je nato narasla tudi na sedem, po izidu 22:14 je bilo jasno, da bosta ekipi v tretji niz vstopili poravnani.

Ko je bilo videti, da so ujeli ritem, pa so varovanci Gheorgheja Cretuja spet popustili. Po bloku Tončku Šternu so v tretjem nizu zaostali s 6:10, Cretu je poskušal z menjavami, a napredka niso zagotovili ne Rok Možič ne Rok Bračko in ne Sašo Štalekar. Sprejem še naprej ni deloval, kot bi moral, tako da so Argentinci gladko prišli do vodstva z 2:1.

Foto: Profimedia Slovenska odbojkarska reprezentanca

Četrti niz je bil najbolj izenačen in dramatičen. Slovenci so že vodili s 24:21, a Južnoameričani so z dvema blokoma izenačili, nato pa imeli tudi zaključno žogo. A pravem trenutku je svoje znanje pokazal Klemen Čebulj, dosegel nekaj pomembnih točk, izenačenje na 2:2 pa je na koncu zagotovil as Tončka Šterna.

Z rešitvijo iz brezna so Slovenci dobili samozavest in tudi psihološko prednost, ki so jo v "tie breaku" z zanesljivo igro znali izkoristiti. Čebulj in Štern sta nadaljevala z zbiranjem točk, poskrbela za vodstvo 5:1, svoje so dodali tudi drugi, tako da dvoma, kdo bo dobil odločilni niz niti v enem trenutku ni bilo.

Tonček Štern je dosegel 31 točk, Čebulj 16, Tine Urnaut pa 12.

* Dvorana Atlas Arena Lodž, gledalcev 8.000, sodnika: Simonović (Švica), Grass (Brazilija).
* Slovenija: T. Štern 31 (1 as, 3 bloke), Pajenk 10 (1 as, 1 blok), Planinšič, Kozamernik 6 (1 as, 1 blok), Toman, Bračko, Štalekar 2 (1 blok), Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1, Urnaut 12 (1 as), Čebulj 16 (2 bloka), Možič, Mujanović.
* Argentina: Sanchez, Martinez, Gallego, Conte 11 (2 asa), Loser 9 (1 as, 2 bloka), Danani, Lima 26 (2 asa, 5 blokov), Palacios, De Cecco 2, Kokartsev 1, Vicentin 1, Ramos, Palonsky 18 (1 as, 2 bloka), Zerba 9 (4 bloke).

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 06:50 29. Junij 2024.

    Slovenija zibelka vrhunskih športnikov

  • 23:26 28. Junij 2024.

    Fantje so imeli najmanj časa za regeneracijo a so vseeno uspeli. Čestitke vsem.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.