Italijani slavili in žegnali

Foto: Žurnal24 Utrinek s tekme Škotska : Italija
V soboto je cela Evropa dihala za nogomet. Odigrane so bile namreč pomembne tekme za uvrstitev na prihodnje evropsko prvenstvo v Avstriji in Švici. Italijani z zmago nad Škoti "požegnali" Francoze.
Oglej si celoten članek
 

Skupina A

Finska : Azerbajdžan 2:1
Poljska
: Belgija 2:0
Portugalska
: Armenija 1:0
Srbija : Kazahstan - tekma prestavljena

V skupini A je Finska z zmago nad Azerbajdžanom (2:1) ohranila možnosti za osvojitev drugega mesta, ki še zagotavlja neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstriji in Švici . Za zmagovalce sta zadela Forssell in Kuqi , azerbajdžansko čast pa je rešil Gurbanov . Kot kaže bo o drugem mestu odločal neposredni obračun med Finci in Portugalci , ki so na domači zelenici le stežka premagali Armenijo (1:0). Poljaki imajo po zmagi nad Belgijci (2:0), v polno je obakrat zadel Smolarek , najboljše izhodišče za osvojitev prvega mesta.

 

Skupina B

Škotska : Italija 1:2
Litva : Ukrajina 2:0

Azzuri šokirali Škote, Francija na EP
Italijani so dokazali, da naslov svetovnega prvaka ni naključje. Na nabito polnem Hampden parku so si priigrali zmago nad Škoti (2:1) in se uvrstili na veliki turnir, gostiteljem pa vrata raja zaloputnili tik pred nosom. Italijanska narodna heroja sta postala Toni in Panucci . Škoti, edini gol na tekmi je dosegel Ferguson , so s porazom Francozom omogočili nastop na turnirju stare celine. Na tekmi skupine B, ki ni odločala o ničemer je Litva doma premagala Ukrajino. Nogometni virtuoz Andrej Ševčenko bo moral tako za uvrstitev na veliko tekmovanje počakati štiri leta.


Toni je gol proslavil v svojem značilnem slogu. © AFP

 
 

Skupina C

M oldavija : Madžarska 3:0
Norveška : Turčija 1:2
Grčija : Malta 5:0 

Grki suvereno, boj Turčije in Norveške
Branilci naslova evropskega prvaka Grki so se znesli nad Maltežani (5:0). Medtem ko bodo kvalifikacije suvereno končali na prvem mestu skupine C, pa drugo še ni oddano. Zanj je Turčija v neposrednem boju premagala Norveško (2:1). Bolje so sicer začeli Norvežani, ki so povedli povedli prek Hagna , a sta turški zaostanek v vodstvo spremenila Emre in Nihat . Edina islamska država s točko naskoka zaseda drugo mesto v skupini. O tem, ali bo tam tudi končala, pa bo odločala zadnja tekma v sredo, ko bodo "vikingi“ gostovalji pri Malti , Turki pa pričakujejo BiH . Na zadnji tekmi skupine je Moldavija ugnala Madžarsko (3:0).

 

Skupina D

Wales : Irska 2:2
Nemčija : Ciper 4:0
Češka : Slovaška 3:1

Nemčija in Češka za prestiž
Izbrani vrsti Češke in Nemčije sta si v skupini D z naskokom priigrali vstopnici za Avstrijo in Švico. Prva je s 3:1 premagala sosedo Slovaško , druga pa s 4:0 Wales . S 26 točkami zasedata vodilni mesti skupine D, katera pa bo kvalifikacije končala na prvem mestu, pa bo jasno v zadnjem kolu. Nemčija bo gostila Wales, ki je tokrat doma remiziral z Irsko (2:2), Češka pa odhaja na Ciper .


Katanec se je proti Hrvatom odločil za pravo taktiko. © AFP

 
 

Skupina E

Andora : Estonija 0:2
Izrael : Rusija 2:1
Makedonija : Hrvaška 2:0

Hrvati že na prvenstvu
V skupini E so bile na sporedu tri tekme. Večerna med nekdaj bratskima državama Makedonijo in Hrvaško se je v Skopju končala po željah domačih nogometašev, ki so Hrvate premagali z 2:0. Tekmo so varovanci Srečka Katanca odločili v pičlih osmih minutah. Najprej je v 71. minuti zadel Maznov , v 79. pa je bil natančen še Naumoski . Na tekmi med Izraelom in Rusijo , slednji odločajo o usodi Anglije , bi se Rusi z zmago zelo približali uvrstitvi na evropsko prvenstvo. V Tel Avivu jim načrt ni uspel, saj so izgubili z 2:1. Angleži so tako še vedno najresnejši kandidati, da se poleg Hrvaške uvrstijo na EP, v naslednjem kolu, ko bodo igrali proti Hrvaški jim tako zadostuje le točka. V Andori so bili z 2:0 uspešnješi gostje iz Estonije .

 

Skupina F

Latvija : Liechtenstein 4:1
S. Irska : Danska 2:1
Španija : Švedska 3:0

Latvija prepričljiva pred domačimi gledalci
V medsebojnem srečanju Španije in Švedske so bili s 3:0 boljši Španci, ki so si z zmago zagotovili nastop na EP. Švedi potrebujejo le točko. V Rigi so pred domačimi navijači nogometaši Latvije zanesljivo in z visokih 4:1 ugnali Liechtenstein . Mrežo domače ekipe je v 13. minuti z avtogolom načel Zirnis , le minuto kasneje so Latvijci zadeli še enkrat. Uspešen je bil Karlsons . V 30. minuti do povedli z zadetkom Verpakovskisa , nato pa do konca srečanja zadeli še dvakrat. V Belfastu so Severni Irci najprej zaostajali z 1:0. V 51. minuti je namreč domačega vratarja ugnal Bendtner . Zadetek je domačine prebudil in z zadetkoma v 62. in 80. minuti so razveselili domače ljubitelje okroglega usnja.

Kovermans je Nizozemce popeljal na evropsko prvenstvo. © AFP

 

Nizozemci le stežka prek Luksemburga
V skupini G, kjer igra tudi slovenska reprezentanca so si nastop v Avstriji in Švici že zagotovili Romuni , ki so tokrat z 1:0 klonili na gostovanju v Sofiji. Tekmo je v šesti minuti odločil Dimitrov . V Tirani je Albanija izgubila proti Belorusiji z 2:4, ob polčasu je bil izid izenačen. Nizozemci so v Rotterdamu pričakovali zanesljivo zmago proti na papirju slabšemu Luksemburgu , vendar so se na koncu "tulipani" veselili minimalne zmage z 1:0. Ob koncu prvega polčasa je bil natančen Kovermans . Z zmago nad tekmeci iz Luksemburga so se Nizozemci pridružili Romunom na poti na EP.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.