Hrgota razkril glavne cilje za prihajajočo sezono

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Robert Hrgota si želi, da bi še nadgradili dosežke iz prejšnje sezone
Oglej si celoten članek

Glavni trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota je kljub neprepričljivi poletni sezoni zadovoljen z opravljenim delom. Veseli ga, da večjih težav s poškodbami ni bilo, tako da je prepričan, da bodo njegovi varovanci v predolimpijski zimi lahko ponovili dosežke iz minule sezone, tudi letos je cilj, da bi jih še nadgradili.

Cilji za zimo so, kot poudarja Hrgota, že vrsto let isti. "Naše želje oziroma cilji so že nekaj let isti, vedno želimo priti med najboljše tri. Najprej seveda novoletna turneja, nato vemo, da na svetovnem prvenstvu branimo dve zlati kolajni. Ciljev in motivacije nam ne bo manjkalo. Zanima nas tudi skupni seštevek sezone. Je kar nekaj vrhuncev," je razmišljal glavni trener, ki je svojim varovancem letvico v zadnjih sezonah postavil zelo visoko.

"Pravzaprav se vsako leto pogovarjamo isto. Mi skušamo vsako sezono nadgraditi dosežke iz prejšnje, čeprav vemo, da ne gre krivulja vedno navzgor. So tudi padci, ampak pomembno je, da so ti padci čim manjši in da krivulja nekako konstantno raste," je še dejal Hrgota.

Foto: Saša Despot Planica 2024, Robert Hrgota

Za glavni vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v Trondheimu, pravi, da je skakalnica zelo zanimiva in meni, da bo njegovim varovancem kar všeč. "Tja smo želeli na priprave poleti, pa se logistično ni izšlo. Ko smo tam nastopili na svetovnem pokalu, smo lahko videli, da gre za zanimivo skakalnico. Mislim, da bo fantom kar všeč. Nekateri so jo preizkusili že letos v celinskem pokalu. Ampak, kot radi povemo, če si v formi, ti je vsaka skakalnica všeč, če ti pa ne gre, je vsaka težka," se je proti SP ozrl Hrgota.

Dodal je, da je najbolj pomembno, da bodo na prizorišče pripotovali z dobro popotnico: "Za nas je zelo pomembno, da pridemo tja z dobro popotnico sezone. Če nam bo šlo dobro, če bodo dosežki, bo tudi motivacija, skakalnica se bo fantom zdela lahka."

Tudi letos so se v pripravah na sezono držali preverjenega recepta. "Dejstvo je, da konkurenca ne počiva. To je dodaten motiv, da tudi ti ne počivaš oziroma ne čakaš, da rezultati pridejo. Predvsem je pa pomembno, da ne pretiravaš v tej želji, da ne pregoriš, ampak da se držiš recepta, ki deluje, in verjameš v uspeh."

V izogib preveliki monotonosti so iz leta v leto potrebni drugačni pristopi. "Zmagovitega konja ne spreminjaš, ga pa prilagajaš na vreme, na sezono, na starost. Dodajaš določene stvari, ko vidiš, da so v prejšnji sezoni začele delovati, nekako jih implementiraš v pripravljalno obdobje. Najti moraš nove pristope. Moraš popestriti način treninga, saj so ti monotoni treningi preko poletja zelo zahtevni za glavo. Bolj, kot se bliža zima, višja je motivacija."

Foto: Anže Petkovšek Robert Hrgota

"Zdravje je bilo v redu, nobeden ni imel večjih poškodb in nekako je šlo vse po načrtu. Ostal nam je še dober mesec za piljenje zadnjih podrobnosti, da pridemo v Lillehammer res dobro pripravljeni," je dodal.

V lanski sezoni se je kar pet slovenskih skakalcev vpisalo med zmagovalce svetovnega pokala, skupno so Slovenci dosegli 16 stopničk na posamičnih tekmah, od tega šest zmag, zmagali so tudi na dveh superekipnih tekmah. Poleg zdaj že upokojenega šampiona Petra Prevca so se na najvišjo stopničko povzpeli še Anže Lanišek, Lovro Kos, Domen Prevc in Timi Zajc.

"Če to letos dosežemo, to pomeni, da bo prišel nekdo nov, kar je le pika na i. Ampak ti cilji, ti dosežki se nekako preko zime sami izoblikujejo. Pred sezono tudi pomislili nismo, da bi kaj takega lahko dosegli. Zelo je pomembno, da prideš na tekmo pripravljen, če pa podreš kakšen rekord, še toliko bolje."

Glavni cilj do uvoda v zimo je, da se fantje dobro privadijo na snežno podlago. "Pomembno je, da se dobro prilagodimo na sneg, da določeno opremo še 'stestiramo', ter da vsak posameznik pri sebi opravi, kar še mora. Tako pred samim startom ne bo nekih rezerv, tako fizičnih kot pri opremi. In bo glava mirna!"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.