Hilde še drugič zmagal, Damjan spet v vrhu

Foto: Žurnal24 Jernej_Damjan_Action1 - main
Zmagovalec tekme v smučarskih skokih za svetovni pokal je znova Norvežan Tom Hilde. Jernej Damjan je z dvema odličnima skokoma pristal na sijajnem petem mestu. Še četrtič v tej zimi.
Oglej si celoten članek
 

Predazzo

1. T. Hilde (NOR) 253,4
2. T. Morgenstern (AVT) 247,7
3. A. Jacobsen (NOR) 246,3
5. J. Damjan (SLO) 243,8

Zmagovalec tekme v smučarskih skokih za svetovni pokal je znova Norvežan Tom Hilde , ki je s 128 metri v drugi seriji prepričljivo "preskočil" avstrijska favorita Thomasa Morgensterna (vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala) in Gregorja Schlierenzauerja , ki sta bila v vrhu po prvi seriji, a se jima v drugo skok ni tako posrečil. S tretjim mestom je Hildejev uspeh dopolnil eden od junakov lanske zime, Anders Jacobsen , ki si je po prvi seriji delil drugo mesto s Schlierenzauerjem. 20-tletni Hilde si bo dolino Fiemme zapomnil za vse večne čase, saj je ta konec tedna tu prišel do svojih prvih zmag v svetovnem pokalu. "Razmere za skakanje so bile danes zelo poštene za vse tekmovalce v obeh serijah. Zame je današnja zmaga izjemnega pomena, saj sem po včerajšnji ne preveč posrečeni tekmi dokazal, da znam skočiti v kakršnihkoli razmerah," je dejal Hilde.

Medtem ko so bili slovenski smučarji skakalci uspešni v kvalifikacijah pred tekmo svetovnega pokala in so se vsi štirje uvrstili na tekmo, pa v prvi seriji z izjemo Jerneja Damjana niso pokazali dobrih skokov. Damjan se je s 124 metri in šestim mestom edini uvrstil v drugo serijo, kjer mu je znova uspel dober skok. Z do tedaj najdaljšim skokom druge serije,124,5 metra, je Damjan brez težav prevzel vodstvo, ob slabem skoku Schlierenzauerja pa pridobil še eno mesto. "Vesel sem za Jerneja. Naredil je dva zelo dobra skoka, vendar zna nastopiti še bolje. Manjka mu še tista pika na i, da bi se prebil na stopničke, saj za takšen dosežek ta čas potrebuje dva svoja najboljša skoka," je po uspehu Damjana, ki se je tako uspešno vrnil med najboljše, povedal Gorazd Pogorelčnik , pomočnik glavnega trenerja Ari-Pekke Nikkole.

Tom Hilde je veliki junak tekme v Predazzu. © Action Images

 

Za tri slovenske predstavnike se je tekma končala že po prvi seriji. Robertu Kranjcu se je skok popolnoma ponesrečil, s skromnimi 109 metri in pol je tekmo končal na 45. mestu. V drugo serijo se prav tako ni uspelo uvrstiti Primožu Peterki , ki je skočil 113 metrov in bil 34., dva metra manj pa je skočil sobotni junak Jure Bogataj , ki je svoj nastop končal na 42. mestu.  "Drugi fantje so nastopili na precej nižji ravni in odskakali slabše kot včeraj. Niso bile krive razmere ali kaj podobnega, delali so napake in zaradi teh so ostali zunaj finala," je po tem razočaranju še dejal Pogorelčnik. Pomočnik Nikkole je še razkril, da so se v strokovnem štabu že pred vikendom v Predazzu odločili, da bosta na naslednjih tekmah - poletih na Češkem - zagotovo nastopila Damjan in Kranjec, medtem ko bosta Peterka in Bogataj ostala doma. "O tretjem ali četrtem potniku se bomo odločili po ponedeljkovi seji strokovnega štaba," je potrdil Pogorelčnik.

Po prvi seriji je tekmovanje znova končal tudi poljski favorit Adam Malysz . V soboto se je še lahko izgovarjal na slabe vremenske razmere, v nedeljo pa mu skok prav tako ni uspel. Skočil je 111,5 metra in se z nekoliko boljšimi ocenami od našega Bogataja, ki je skočil enako daleč, uvrstil na 40. mesto. Po dveh sobotnih padcih je slabo nastopil tudi Norvežan Björn Einar Romören , ki je v soboto skočil 128 metrov, tokrat pa le 99, kar je bilo premalo za uvrstitev na tekmo. Brez nastopa je že po kvalifikacijah ostal tudi Roar Ljøkelsøy , ki je preskočil 110 metrov.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala še naprej vodi Morgenstern (1070 točk), drugi je po novem Finec Janne Ahonen (710), tretji pa še en Avstrijec Gregor Schlierenzauer (707). Najboljši Slovenec Damjan (297) je po novem uspehu napredoval na 12. mesto. Svetovni pokal se bo nadaljeval že prihodnji konec tedna, ko bosta 19. in 20. januarja na sporedu dve tekmi v poletih v Harrachovu .
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.