Garnbret na zadnji tekmi ob skupno zmago

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Janja Garnbret za konec sezone na stopničkah v seštevku svetovnega pokala.
Oglej si celoten članek

Plezalka Janja Garnbret je sezono končala še z eno uvrstitvijo na stopničke. Bogato spomladansko-poletno bero je obogatila še z jesensko trgatvijo, ko je z drugim mestom končala na stopničkah v končnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Edina slovenska finalistka v Seulu Rosa Rekar je na zadnji tekmi sezone osvojila šesto mesto.

Garnbret je v letu 2024 osvojila vse, kar je načrtovala, in je po zmagi na domači tekmi v težavnosti v Kopru končala sezono. Zmagala je na vseh tekmah, na katerih je nastopila, z vrhuncem sezone olimpijskimi igrami v Parizu, kjer je upravičila pričakovanja in se ozaljšala z drugim naslovom olimpijske prvakinje v kombinaciji športnega plezanja.

Foto: Profimedia Janja Garnbret

Po igrah v Parizu je v začetku septembra nastopila zgolj še pred domačimi navijači v Kopru ter zmagala na tekmi svetovnega pokala v težavnosti. To je bila njena že 46. zmaga v karieri v svetovnem pokalu, tretja letos v težavnosti, s čimer si je zagotovila prednost tudi v seštevku sezone.

Za rekordni šesti naslov zmagovalke seštevka v težavnosti, po letih 2016, 2017, 2018, 2021 in 2022, se ni izšlo. Avstrijki Jessici Pilz je prav v finalu zadnje tekme sezone, sicer ob odsotnosti najboljših dveh, ob Garnbret je namreč manjkala tudi olimpijska podprvakinja Američanka Brooke Raboutou, uspela najboljša predstava - za sploh prvo zmago v sezoni.

Bronasta olimpijka iz Pariza je še drugo sezono po vrsti tako sezono končala kot zmagovalka seštevka v težavnosti. Zaostanek 780 točk za Garnbret je lahko izničila zgolj z drugim mestom oziroma zmago, kar ji je tudi uspelo.

Najboljša Slovenka na zadnji tekmi sezone je bila 19-letnica iz Most pri Žirovnici Rosa Rekar. Po kvalifikacijah 21., si je finale zagotovila s petim dosežkom, v finalu pa je bila šesta z višino 39. Gorenjka je letos navdušila že s četrtim mestom na tekmi svetovnega pokala v Brianconu.

Foto: Profimedia Rosa Rekar

Mia Krampl in Sara Čopar sta v polfinalu končali na 15. oziroma 17. mestu. V moški konkurenci v težavnosti Slovenci v Seulu niso tekmovali.

Pilz je na zadnji tekmi prvo zmago v sezoni osvojila z višino 48, druga je bila Japonka Ai Mori (46), Američanka Anastasia Sanders (45) je bila tretja.

Pilz je v seštevku sezone za 220 točk prehitela Garnbret, ta ostaja pri 3000 točkah. Garnbret je sezono drugo leto po vrsti končala kot druga v seštevku.

Krampl je sezono končala kot deseta v seštevku sezone, Rekar je 16., Čopar, 26. Vita Lukan 28., Lucija Tarkuš 29. in Jennifer Buckley 31.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:06 6. Oktober 2024.

    Nas so učili napisat GarnbreTOVA, ker je ženska.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.