Enosmerni promet v severnem Londonu

Foto: Žurnal24 Theo Walcott je edini angleški nogometaš v postavi Arsenala.
Arsenal : Slavija P. – 7:0. Topničarji so izenačili najvišjo zmago v Ligi prvakov in Čehom podarili učno uro nogometa. "Želeli smo prikazati dobro igro in osvojiti tri točke. Res, vse nam je uspevalo," je dejal slavljenec.
Oglej si celoten članek
 
 

Igrali smo v visokem tempu, bili smo ustvarjalni in zdelo se je, da uživamo v tem, kar počnemo. To je bilo zabavno spremljati.

Arsene Wenger, trener Arsenala

 
Dih jemajoča predstava. Neusmiljena. Zmaga s slogom. Arsenal je na stadionu Emirates dosegel 12. zaporedno zmago na vseh tekmovanjih. Svojo najvišjo v tem elitnem tekmovanju. In izenačil dosežek Juventusa , ki je leta 2003 s 7:0 nadigral Olympiakos. V severnem Londonu smo spremljali enosmerni promet. Angleži so v prvih 13 minutah drugega polčasa dosegli tri gole in podvojili vodstvo. Komaj osemnajstletni Theo Walcott je s svojim drugim zadetkom (tudi prva zadetka v Ligi prvakov) povišal na 6:0. Zastrašujoča statistika: sedem strelov v okvir vrat, šest zadetkov. Zdelo se je, da imajo gostitelji enega ali dva nogometaša več na igrišču. Med strelce so se vpisali še Cesc Fabregas (2), po enkrat pa Aleksandr Hleb , Nicklas Bendtner , ki je prišel s klopi, in z avtogolom David Hubaček .

 

Edini Anglež v Arsenalu

Theo Walcott je ob debiju v Ligi prvakov postal tudi najmlajši angleški nogometaš, ki je dosegel gol v tem tekmovanju.

"To je bila sijajna ekipna predstava," je svoje varovance pohvalil trener Arsene Wenger in dobil najlepše darilo za svoj 58. rojstni dan, ki ga je praznoval v ponedeljek. In nadaljeval: "Toda to je mlada ekipa in lahko igramo še bolje." Arsenal je vroč. To je bila njegova tretja zmaga na treh tekmah v Ligi prvakov. Otočani, ki z devetimi točkami vodijo v skupini H, niso prejeli še nobenega zadetka, dosegli so jih enajst. Daleč največ med vsemi. "Kako ostati na trdnih tleh," se je spraševal francoski strokovnjak. "Spominjam se, da so me pred dvema mesecema obtoževali, da nisem kupil novih igralcev in da nimamo možnosti priti med najboljših sedem. Ta zmaga nas ne sme zavesti. Ljudje, ki zdaj govorijo, da lahko osvojimo naslov evropskih prvakov, so nam pred meseci pripisovali boj za 15. mesto." Arsenal je v angleškem prvenstvu na vrhu, pred Manchestrom Unitedom in Manchestrom Cityjem . V Ligi prvakov je v skupini s Slavijo , Steauo in Sevillo , praktično že v drugem delu.

Cesc Fabregas je takole v četrti minuti dosegel prvi gol na tekmi. © Getty Images

 
"Biti moramo realni in se pripraviti na naslednjo tekmo ter dokazati, da lahko zmagamo," je po briljantni predstavi razlagal Wenger. Čeprav praška Slavija ne spada med velikane evropskega nogometa, zmagi ne gre gledati v zobe. Prava demonstracija napadalnega nogometa. Ena od najboljših v 15 letih tega tekmovanja. Češki trener Karel Jarolim je slabo spal. "To je bil najhujši poraz v moji trenerski karieri." Do sinoči najvišjo zmago v Evropi si je Arsenal priigral leta 1993. V takratnem Pokalu pokalnih zmagovalcev je bil s 7:0 boljši od Standarda iz Liegea.


Jens Lehmann (levo zgoraj) in trener Arsene Wenger sta na bojni nogi. © Getty Images

 
 

Rekord: ducat golov

Najvišji zmagi v zgodovini kluba segata več kot sto let v preteklost. Leta 1983 je bil Arsenal v pokalu FA z 12:0 boljši od Ashforda Uniteda, z enakim izidom pa je bila leta 1900 v prvenstvu poražena ekipa Loughborough Town.

Toda v Arsenalu po tekmi niso bili vsi tako veseli, zadovoljni in srečni. Oglasil se je vratar Jens Lehmann , ki je izgubil mesto prvega vratarja. Proti Slaviji je branil Manuel Almunia , nemški čuvaj mreže pa je s klopi spremljal tudi zadnji obračun v angleškem prvenstvu proti Boltonu . "Opozarjam, da je lahko takšno ponižanje nevarno," se je ob trenerjevo odločitev obregnil Lehmann in vrgel rokavico Wengerju. "Nobenega namena nimam, da bi osramotil kogarkoli. Že večkrat sem dejal, da ga spoštujem." 37-letni Nemec je leta 1997 s Schalkejem osvojil pokal Uefa, leta 2002 v dresu Brorussie iz Dortmunda postal nemški prvak, najboljši v Angliji pa z Arsenalom pred tremi leti. Z Lehmannom ali brez. Moštvo iz Londona je v naletu in zdi se, da je lahko to njegovo leto. "Nocoj je najpomembneje, da pohvalimo igralce in se zahvalimo 60.000 navijačem, ki so domov odšli srečni," je še povedal Wenger.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.