Emil in Matjaž ostala brez kolajne

Foto: Žurnal24 sredozemske_plavanje_markic_sta
Matjaž Markič in Emil Tahirovič sta na 50 prsno osvojila šesto in sedmo mesto. S svetovnim rekordom je bil zlat Van der Burgh. Pellegrinijeva je na 200 prosto znova plavala rekord.
Oglej si celoten članek

Na 50 metrov prsno sta v finalu SP v Rimu nastopila Koprčan Matjaž Markič in Triglavan Emil Tahirovič. Markič je še popravil svoj državni rekord (27,10), s katerim je bil v torek nekaj minut tudi evropski rekorder (27,16). To je v finalu zadostovalo za končno šesto mesto. Tahirovič je bil nekoliko počasnejši (27,31) in je prvenstvo končal na sedmem mestu. S svetovnim rekordom 26,67 je zlato odličje osvojil Južnoafričan Cameron van der Burgh.

Markičev državni rekord in nov najboljši drugi izid vseh časov v Evropi sta zadostovala za šesto mesto. "Najbolj pomembno je, da medalja ni bila dosegljiva z dosežkom 27,16 in bi mi plavali slabše. Matjaž je dosegel svoj najboljši izid v karieri, tukaj trikrat popravil osebni rekord in v tem trenutku je to to, kar zmoremo. Hudo bi bilo, če medalje ne bi osvojili, pa bi bila dosegljiva, zato mu lahko le čestitam. Malce sem kar vesel, da ni osvojil četrtega mesta, ker imam teh res že dovolj," je nastope ocenil njun trener in slovenski selektor Roni Pikec. Zadovoljen je bil tudi Markič. "Vedeli smo, da bo tekma zelo, zelo močna, na koncu pa je bila še močnejša, kot smo pričakovali. Vsi so svoje delo opravili skoraj stoodstotno. Tudi sam sem vesel, saj sem prav tukaj plaval najhitreje v življenju in spet naredil korak naprej."

Pellegrinijeva je postavila nov rekord. © AFP

 
V paradni disciplini Sare Isaković , na 200 prosto, je po pričakovanjih zlato kolajno osvojila domačinka  Federica Pellegrini . V finalu je tekmice ponižala in še popravila svoj torkov svetovni rekord. Ta zdaj znaša 1:52,98, kar je dobre tri sekunde hitreje, kot je v polfinalu plavala Isakovićeva. Michael Phelps je na 200 metrov delfin plaval nov svetovni rekord 1:51,51 in osvojil novo zlato koljano. Festival rekordov se je v popoldanskem delu sredinega dne SP nadaljeval že v polfinalu deklet na 50 hrbtno, ko je svetovni rekord izboljšala Nemka Daniela Samulski (27,39). A ta rekord se je obdržal le dobro minuto, saj je že v drugi polfinalni skupini Rusinja Anastazija Zujeva plavala le stotinko hitreje (27,38). Da so visokotehnološke kopalke, ki jih bodo 1. 1. 2010 prepovedali, res čudežne, je na 800 prosto dokazal Kitajec Zhang Lin . Plaval je 7:32,12, kar je več kot šest sekund hitreje od prejšnjega rekorda Granta Hacketta .

V sredinem dopoldanskem programu je med Slovenci nastopila Maja Sovinek , ki je na 50 hrbtno z dosežkom 29,90 za desetinko zaostala za osebnim rekordom (29,79) in osvojila 54. mesto. Velenjčanka, ki že leta nastopa v barvah zelenega ljubljanskega kluba, tudi z drugim nastopom zaradi bolečin v hrbtenici ni bila zadovoljna: "Vem, da sem pripravljena za dosežek okrog 29,5 ali 29,6, a si ne upam skočiti na vso moč, potem pa cela tekma kar podzavestno ne gre več. Glede na osebni rekord je dosežek kar v redu, a sem si res želela boljši dosežek."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.