Dončić na drugi tekmi sezone do 40 točk

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa so na gostovanju v Phoenixu izgubili s 102:114.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić in soigralci so novo sezono lige NBA odprli z domačo zmago proti San Antoniu, na drugi tekmi pa so gostovali v Phoenixu. Franšizi sta v zadnjih letih zgradili precejšnje rivalstvo, navijači Dallasa se še vedno z veseljem spominjajo sedme tekme v drugem krogu končnice maja 2022, ko je slovenski zvezdnik blestel ob prepričljivi zmagi na odločilnem obračunu.

V prvih dveh minutah in pol tokratnega dvoboja je slednji že zbral pet točk, najprej je zadel trojko, nato še met iz polrazdalje za 7:2, k temu pa je dodal že tri ulovljene žoge. V obrambi mu je bila nato dosojena osebna napaka, a je Dončić s prstom v zraku želel, da Jason Kidd zahteva pregled posnetka. Pri tem je bil Dallas uspešen, Luka pa je namesto prekrška prišel do blokade nad Kevinom Durantom.

Prva četrtina je bila sicer precej izenačena, a so bili domači košarkarji rezultatsko večinoma korak pred gosti iz Teksasa. Pri teh je Dončić dosegel kar 11 od prvih 17 točk, s prostima metoma je Mavericks tri minute in pol pred koncem četrtine tako približal na 17:18. Nato je sedel na klop.

Na parket se je vrnil za zadnjih 7 sekund prve četrtine, Royce O'Neale pa je nad njim storil prekršek pri metu za tri točke 0,1 sekunde pred koncem. Luka je zadel dva od treh prostih metv in Dallas približal na 26:28.

Suns so se oddaljili na začetku druge četrtine, ko so zapored zadeli tri trojke, po Durantovi se je prednost domačih povzpela na 11 točk, a je z uspešnim metom za tri točke odgovoril tudi Dončić. Phoenix je trojke metal kar 50-odstotno (7/14).

Kidd nikakor ni mogel biti zadovoljen z igro v obrambi, na polovici četrtine pa so domači vodili z 48:35. Luka je s trojko, z njo je prišel že do 21 točk, Dallas približal na -10. Kmalu zatem je znova dobil na voljo nekaj počitka.

Pri Phoenixu je kar 10 zaporednih točk dosegel Jusuf Nurkić, a se je na drugi strani parketa Dallasu naposled odprlo pri metu za tri točke, uspešni so bili P.J. Washington, Kyrie Irving in Klay Thompson. Po trojki slednjega so se Mavericks tekmecu približali na sedem točk zaostanka.

Dončić se je vrnil na parket in z dvema uspešnima prostima metoma postavil končni izid prvega polčasa. Phoenix se je na glavni odmor odpravil s prednostjo 63:55. Luka je v svojo statistiko vpisal 23 točk, 6 skokov, asistenco in blokado. Pri domačih je Durant zbral 15, Nurkić pa 14 točk.

Foto: Profimedia Devin Booker

Na začetku tretja četrtine je slovenski zvezdnik vpisal dve asistenci, po trojki Thompsona se je na semaforju izpisal izid 66:60. Nato so sodniki pri poizkusu blokade Danielu Gaffordu dosodili 'flagrant foul 1', Nurkić, ki je dobil udarec v obraz, je imel na voljo dva prosta meta, Phoenix pa nato še žogo s strani. Domači tega niso izkoristili, nekdanji mladinec Zlatoroga je zgrešil obakrat, v naslednji akciji pa je storil še prekršek v napadu. Dončić je s trojko Dallas približal na tri točke.

Kasneje so imeli gostje tudi priložnost za izenačenje, vendar je Luka zgrešil trojko, Suns pa so se znova oddaljili po košu Nurkića in uspešnem metu Duranta izza črte. Na začetju druge polovice tretje četrtine je Phoenix tako vodil z 81:71.

Po minuti odmora je Dončić s petimi zaporednimi točkami poskrbel za -7, nato ga je Kidd umaknil na klop.

Ob njegovi odsotnosti so domači še nekoliko povišali prednost ter v zadnjo četrtino krenili z vodstvom 91:80.

Dallas se je dokaj hitro približal na šest točk zaostanka, imel kar nekaj napadov za še manjšo razliko, nato pa se je njihova igra razpadla. Trojki sta zadela Ryan Dunn in Durant, ta je kot osmi igralec v zgodovini lige NBA presegel mejo 29.000 doseženih točk v karieri, slednji pa je nato po protinapadu dosegel še koš ob osebni napaki. Z dodatnim prostim metom je poskrbel za najvišjo prednost na tekmi, bilo je 105:90.

Na drugi strani je s košem in dodatnim prostim metom odgovoril Dončić, ki je kmalu zatem sedel na klop za rezervne igralce.

Počitek ni dolgo trajal, štiri minute pred koncem je Luka zadel za 98:108, v naslednjem napadu pa je razliko zmanjšal na -8. Pri tem je prišel do meje 40 doseženih točk. Dallas se je še enkrat ubranil, vendar je Irving zgrešil met. To je bila zadnja prava priložnost za preobrat, Phoenix je s petimi zaporednimi prostimi meti prišel do 113:100.

Foto: Profimedia Kevin Durant

Na parket so kmalu stopili rezervisti, končalo se je z izidom 114:102.

Dončić je ob metu iz igre 12/25 (5/13 trojke, 11/12 prosti meti) zbral 40 točk, 10 skokov in štiri asistence. Irving je dosegel 22 točk, Thompson 19, nihče od ostalih košarkarjev Dallasa pa ni vknjižil več kot 7 točk. Durant je tekmo zaključil z 31. točkami, Devin Booker z 21. in Nurkić z 18.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:09 27. Oktober 2024.

    Sedaj bo pa Dončić vsak dan za dobro jutro..Pa koga hudiča to tako zelo zanima..?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.