Celjani na krilih rezervista v evropsko jesen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Celjani so si z zmago na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij s Pjunikom (4:1) priigrali uvrstitev v konferenčno ligo.
Oglej si celoten članek

Nogometaši Celja so na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo na domači zelenici zmagali s 4:1 (2:0) proti Pjuniku iz Erevana. Posledično se je slovenski prvak ob ljubljanski Olimpiji uvrstil v glavni del konferenčne lige.

Celjani so po napredovanju proti estonski Flori v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov v drugem krogu izgubili proti Slovanu iz Bratislave. Nato so presenetljivo ostali prazni rok proti irskemu Shamrocku v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Tretjo priložnost za zagotovitev evropske jeseni so imeli proti armenskemu predstavniku.

Varovanci španskega stratega Alberta Riere so na prvi tekmi prikazali malo in z zadetkom zaostanka začeli povratni dvoboj. Na slabo pripravljeni zelenici so odločneje začeli in si že v peti minuti priigrali priložnost za vodstvo. Po strelu Marca Dulce z glavo je odbito žogo Damjan Vuklišević poslal v vratnico.

Še lepšo priložnost je imel dobro minuto kasneje Aljoša Matko, ki mu je obračun ena na ena z vratarjem Henrijem Avagjanom preprečila kombinacija slabega nadzora žoge in slabše pripravljene zelenice. Matko je v nadaljevanju prišel še do ene priložnosti, a zadel vratarja.

Celjani so od 10. minute igrali z nogometašem več, potem ko je Jamesa sprovociral Juanjo Nieto, brazilski napadalec Pjunika pa se je nato zaletel v španskega branilca in predčasno odšel pod prho.

V nadaljevanju so Celjani nadzorovali dogajanje na zelenici. Vuklišević je imel v 17. minuti na glavi vodstvo, a je vnovič za las zgrešil.

V 21. minuti pa je povsem nenadejano zadel Klemen Nemanič. Osrednji branilec se je v dolgi akciji vključil v napad, nato pa je srečno prišel do žoge nekoliko z leve strani v kazenskem prostoru in brez oklevanja z volejem žogo poslal za hrbet nemočnega Avagjana.

Na drugi strani je edini poskus gostov prek Alemaa v 35. minuti obranil Matjaž Rozman.

V 40. minuti je po strelu Žana Karničnika avstrijski sodnik sprva dosodil kot, po posredovanju iz sobe za Var pa je po ogledu posnetka zaradi roke dosodil enajstmetrovko. Zanesljivo jo je v vodstvo z 2:0 pretvoril Luka Bobičanec.

Slovenski prvaki so si v drugem polčasu pošteno zagrenili življenje, potem ko je najprej po nespametnem posredovanju v 47. minuti neposredni rdeči karton prejel Kvesić in "izenačil" moči na zelenici.

Za nameček je sreča obrnila hrbet domačim tudi v 61. minuti, ko je po igranju z roko Nemaniča armenski predstavnik še sam prišel do enajstmetrovke po sodnikovem ogledu posnetka. Odgovornost je prevzel Eugeniu Cociuc, ki je izid v skupnem seštevku znova izenačil.

Pjunik je bil tudi v nadaljevanju nevaren, a je nato v 73. minuti udaril Litovec Armandas Kučys. Rezervist je na 40 metrih najprej odvzel žogo tekmecu, nato pa stekel proti 25 metrom in od tam neubranljivo sprožil v desni spodnji kot Avagjanovih vrat. To je povsem presekalo goste, domači pa so znova prevzeli nadzor nad dogajanjem na domači zelenici.

V 85. minuti je Kučys zabil še drugi gol, potem ko ga je z izjemno podajo v osrčju kazenskega našel Bobičanec, 21-letni Litovec pa je rutinirano zaključil za potrditev zgodovinske prve celjske evropske jeseni.

Žreb parov v prenovljenem ligaškem delu tekmovanja bo v petek v Nyonu. V njem bo ob Celju od slovenskih klubov sodelovala tudi Olimpija, ki je na povratni tekmi hrvaško Rijeko ugnala s 5:0 in v skupnem seštevku napredovala s 6:1. Spodletelo je le Mariboru, ki je s skupnih 0:2 moral priznati premoč švedskemu Djurgardnu.

* Stadion Z'dežele, sodniki: Ciochirca, Weiss, Obritzberger (vsi Avstrija).
* Strelci: 1:0 Nemanič (21.), 2:0 Bobičanec (42./11-m), 2:1 Cociuc (63./11-m), 3:1 Kučys (73.), 4:1 Kučys (85.).
* Celje: Rozman, Karničnik, Nemanič, Vuklišević, Nieto, Bobičanec, Dulca, Kouter, Matko (od 71. Kučys), Edmilson (od 57. Pišek), Kvesić.
* Pjunik: Avagjan, Juninho, Vakulenko, Bratkov, Davidjan (od 79. Deble), Martim Maia (od 79. Bravo), Cociuc (od 79. Udo), Alemao, Otubanjo (od 80. Paredes), Agdon, James.
* Rumeni kartoni: Nemanič, Kvesić, Rozman, Pišek, Kučys; Bratkov, Bravo.
* Rdeča kartona: Kvesić (47.); James (10.).

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.