Čarmanova z državnim rekordom po kolajno

Foto: Žurnal24 Anja_Carman_Reuters - main
Slovenski plavalci so uspešno opravili s prvim dnem predtekmovanja na EP v 25-metrskih bazenih. Anja Čarman je bila na 100 metrov hrbtno z novim državnim rekordom druga.
Oglej si celoten članek

Slovenski plavalci so uspešno opravili s prvem dnem predtekmovanja na 11. evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Debrecenu na Madžarskem. Prva je v vodo skočila triglavanka Anja Čarman in na 100 metrov hrbtno z novim državnim rekordom 59,19 osvojila drugo mesto za branilko naslova, Francozinjo Laure Manaudou. Suvereno je z nastopom na 100 metrov delfin opravil tudi Peter Mankoč in se v polfinale zavihtel s petim izidom 51,97.


Anja Čarman © BOBO

 
Zlasti je presenetila Čarmanova, ki je sicer napovedovala dobro formo, kljub temu pa je sama komajda verjela, da je lasten državni rekord s prvenstva leta 2004 na Dunaju izboljšala za 1,1 sekunde. "V ZDA sem plavala dobro in državni rekord sem pričakovala, ne pa tudi, da bom takšen izid plavala že zjutraj," je dejala Čarmanova, ki sama ni želela govoriti o kolajni. "Naslednji korak, ki me čaka, je preboj v finale. Počakajmo tudi druge plavalke in videli bomo, morda bo še kateri uspelo močno izboljšati osebni rekord." Pri Čarmanovi se je posebno dobro videl njen tehnični napredek, saj je prav na vsakem obratu pridobivala v primerjavi s tekmicami. Vprašanje je, koliko Čarmanova svoj dosežek še lahko popravi. Na lanskem EP je z dosežkom 57,87 zmagala izjemna Francozinja Laure Manaudou pred Nemko Antje Buschschulte z 58,20, tretja je bila Ukrajinka Irina Amšenikova (59,03) in četrta Nemka Janine Pietsch (59,05), vse druge pa so bile že počasnejše od Čarmanove. Prednost slovenske plavalke je tudi dejstvo, da z Buschschultejevo manjka ena od favoritinj prvenstva. Pomemben je tudi podatek, da je bila od Čarmanove v letu 2007 od tukaj nastopajočih ob Manaudoujevi hitrejša le še Nemka Janine Pietsch. Današnji izid pa je vsekakor tudi lepa napoved za njeno paradno disciplino 200 metrov hrbtno.

Peter Mankoč je predtekmovanje opravil le zato, ker ga mora. "V predtekmovanju sem plaval le na zmago. Vedel sem, da moram biti prvi v skupini, zato sem le nadzoroval tekmece. Gledal sem, kje so, in plaval na prvo mesto. Kar precej je rezerve," je povedal 29-letni Ljubljančan. Z močmi so varčevali tudi drugi med favoriti. Evropski prvak in rekorder, Srb Milorad Čavič , je bil z 51,74 drugi, najhitrejši pa je bil Portugalec Rafael Perez Munoz z dosežkom 51,65.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.