Bolt: Želim, da bi me klicali Sir Usain Bolt

Foto: Žurnal24 Usain Bolt se želi naučiti še nekaj novega. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Jamajčan Usain Bolt je na atletskem SP v Berlinu v teku na 200 metrov zmagal z novim svetovnim rekordom, ki zdaj znaša 19,19 sekunde. "Rad bi priznanje angleške kraljice," pravi Bolt.
Oglej si celoten članek
 
 

Kljub rekordu s tekom nisem zadovoljen. Tekel sem preveč pokončno.

Usain Bolt

 
Jamajčan Usain Bolt , trikratni olimpijski zmagovalec in trikratni svetovni rekorder, je šesti dan 12. atletskega svetovnega prvenstva v Berlinu v finalu na 200 metrov z 19,19 sekunde izboljšal svoj svetovni rekord na 200 metrov (19,30), ki ga je dosegel 20. avgusta lani za zlato na olimpijskih igrah v Pekingu . V njegovih izjavah po tekmi je bilo zaznati zrno prepotentnosti: "Kje so moje meje? Ne znam odgovoriti. Vedno dajem vse od sebe, vedno tečem najbolje, kot morem, tudi ko se ne počutim najbolje, tako kot v četrtek zvečer. Bil sem utrujen. Če bi bil svež, bi lahko bil še hitrejši. Kaj si še želim? Hm ... Priznanje angleške kraljice! Rad bi imel ta častni naslov, da bi me nato klicali sir Usain Bolt!" Bolt je v Berlinu že izboljšal svoj lanski pekinški svetovni rekord v teku na 100 metrov in mejo premaknil na 9,58 sekunde. Bolt je bil lani na OI tudi član zmagovite in rekordne jamajške štafete na 4 X 100 m. Dvojno svetovno krono si je nadel le dan pred petkovim praznovanjem svojega 23. rojstnega dneva.

Vlašićeva je v skoku v višino ubranila naslov svetovne prvakinje iz Osake. © Reuters

 
Bolt je v petih nastopih v finalih na velikih tekmovanjih petkrat osvojil zlato, in to petkrat s svetovnimi rekordi. "Svetovnega rekorda danes nisem pričakoval. Resnično sem utrujen, vendar sem se prepričal, da moram narediti vse, kar je v moji moči. Kljub rekordu s tekom nisem zadovoljen. Tekel sem preveč pokončno," je bil samokritičen izjemni Bolt, strela z Jamajke. Devetnajstletni Alonso Edwards iz Paname je bil drugi z rekordom Srednje Amerike (19,81), Američan Wallace Spearmon pa po bronu v Osaki in srebru v Helsinkih znova tretji (19,85). Pod 20 sekundami sta tekla še Američan Shawn Crawford (19,89) in Jamajčan Steve Mullings (19,98).

Šestindvajsetletna Jamajčanka Melanie Walker je na 400 m ovire zmagala z rekordom prvenstev (52,42) in drugim najhitrejšim časom v zgodovini; osem stotink je bila 8. avgusta leta 2003 v Tuli hitrejša le Rusinja Julija Pečonkina (52,34). Hrvatica Blanka Vlašič je ubranila naslov v skoku v višino (2,04 m) in je neuspešno naskakovala svetovni rekord (2,09 m), ki ga je Bolgarka Štefka Kostadinova dosegla 30. avgusta 1987 v Rimu. Drugo mesto je osvojila Rusinja Ana Čičerova , tretje pa domačinka Ariane Friedrich.

Brathwaite je slavil na 110 metrov z ovirami. © Reuters

 
Čičerova je prva preskočila 2,02 m, Vlašićeva v drugem poskusu, nemška junakinja Ariane Friedrich pa v tretjem. Slednja je bila v zadnjem obdobju trn v peti hrvaške športne junakinje. Nemka je Vlašićevo premagala na zlati ligi lani v Bruslju in ji odvzela možnost delitve milijona dolarjev zlate nagrade. Friedrichova je nato Vlašićevo ugnala tako marca letos na dvoranskem evropskem prvenstvu kot tudi na zlati ligi v Berlinu.

Friedrichova je pred zadnjim poskusom na 2,02 m s prstom na ustih zaprosila več kot 50 tisoč gledalcev, da utihnejo. Takoj so ji izpolnili željo in slišati bi bilo mogoče tudi iglo, če bi padla na tla. Ker je letvica po Nemkinem skoku obstala, je stadion dobesedno eksplodiral. Tako je bilo tudi naprej ob vsakem skoku Friedrichove, čeprav je bila po neuspešnih poskusih glasnost vedno manjša in pospremljena z vzdihi. Vzdušje je bilo kljub temu športno. Pred uspešnim skokom Vlašićeve na 2,04 m v drugem poskusu so gledalci glasno ploskali in tudi pozdravili prevzem vodstva Hrvatice. Čičerova je takoj nato brez boja dobesedno padla na blazino na višini dobrega metra in končala tekmovanje. Rusinja je bila tedaj še druga, zato se je Friedrichova, ki ni imela več kaj izgubiti, odločila, da bo skakala na 2,06 m skupaj z Vlašićevo, le da je imela na voljo en sam poskus, Hrvatica pa tri. Nemki ni uspelo, čeprav se je letvica dolgo majala, Vlašićeva pa je potem trikrat podrla na 2,10 m. Hrvatica je 78. v karieri skočila višje od dveh metrov.

 Na 110 m ovire je bil najboljši Ryan Brathwaite z Barbadosa (13,14), tekmovanje na olimpijskem stadionu pa so s peto končno odločitvijo šestega dne sklenili deseterobojci; zlato je z uspehom kariere in najboljšim letošnjim izidom osvojil Američan Trey Hadee (8790 točk), drugi je bil Kubanec Lionel Suarez (8640), tretji pa Rus Aleksandr Pogorelov (8528).
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.