Bo Velika Britanija dobila dve dirki?

Foto: Žurnal24 Britanska VN v Silverstonu je kljub slabi organizaciji vselej ena najbolj obiska
Če se je spomladi zdelo, da bo domovina avtomotošporta ostala brez dirke formule 1, zdaj kaže, da bi v dveh letih lahko dobila dve. Vrača se argentinska VN. Japonska bo v Suzuki.
Oglej si celoten članek

Uradno je bila VN Velike Britanije letos zadnjič v Silverstonu, od prihodnjega leta pa bo v Doningontu. A kot smo že večkrat pisali, je situacija z izvedbo dirke v domovini avtomotošporta mnogo bolj zapletena. Prenova dirkališča in objetkov v Doningtonu se še ni začela in vse manj je možnosti, da bodo lastniki pravočasno dobili sredstva za začetek del. Zdaj jim je dal Bernie Ecclestone ulimat. Če do konca septembra ne dobijo sredstev, bo termin za britansko VN 2010 zapolnil z drugo dirko. "Časa imajo do konca septembra. Če jim ne bo uspelo, 'adios amigos'. Želim si Doningtona, a če jim ne uspe, se vračamo v Silverstone." Ja, Ecclestone se je poleti premislil. Ko je videl, kako dobra je vselej dirka v Silverstonu in tudi dobro obiskana, se je omehčal. Ker v zadnjih letih ni našel skupnega jezika z BRDC (Klub britanskih dirkačev), ki je lastnik dirkališča, je spomladi trdil, da se v Silverstone ne vrača več. "Britanska VN 2010 zagotovo bo. Stoodstotno," je minuli vikend dejal Bernie. Še več: Ecclestone je zdaj celo pripravljen, da bi na koledar postavil dve dirki v Veliki Britaniji. Lahko se zgodi, da bo v letu ali dveh Donington organiziral britansko VN, Silverstone pa VN Evrope. Slednja se je zadnji dve leti zgodila na ulični stezi v Valencii, kjer je bilo v nasprotju s pričakovanji malo akcije in še manj gledalcev. Vse kaže, da so zdaj vlagatelje v prenovo Silverstona dobili tudi pri BRDC. Prihodnost formule 1 v VB se tako znova zdi rožnata.

Villeneuve in Häkkinen na zadnji dirki v Buenos Airesu. © AFP

 
Japonska VN v Suzuki
Padel je dogovor o rešitvi VN Japonske. Po načrtu izpred dveh let bi si morali Fuji in Suzuka izmenjavati japonsko VN, a se je spomladi Toyota (lastnika Fujija) umaknila. Zdaj je Bernie Ecclestone potrdil, da bo Suzuka znova japonsko VN organizirala vsako leto. "Naredil sem vse in bom tudi v prihodnje, da bo japonska VN zelo uspešna," je dejal Ecclestone. Spomnimo, da so Suzuko zadnje dve leti prenavljali in to jesen se po treh letih pod goro Fuji formula 1 vrača na eno bolj tradicionalnih in bolj zanimivih prizorišč.

Vrača se VN Argentine
Dirka formule 1 v Argentini bo v prihodnosti morda spet našla mesto na koledarju elitnega avtomobilističnega športa. Bernie Ecclestone je prirediteljem dirke v Buenos Airesu v pogovorih namignil, da obstajajo možnosti za vrnitev karavane formule 1 v to državo. Argentina je dirko formule 1 zadnjič gostila leta 1998. "Pogovarjamo se, morda se nam za sezono 2010 še ne bo uspelo dogovoriti, a tudi ta možnost obstaja," je dejal Ecclestone. Kot pogoj za vrnitev v koledar dirk za svetovnega prvenstva pa Ecclestone postavlja prizorišče, ki se ne sme seliti iz prestolnice. V Argentini razmišljajo tudi o morebitnem novem dirkališču ali pa o organizaciji dirke na mestnih ulicah, zamisel o vrnitvi formule 1 v Argentino pa podpira tudi vlada.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.