Bo Sloveniji v tretje le uspelo?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovenija bo še tretjič v svoji zgodovini naskakovala polfinale SP.
Oglej si celoten članek

Slovenija bo imela danes ob 14.30 tretjo priložnost, da se prvič v zgodovini uvrsti v polfinale svetovnih prvenstev v košarki. Nasproti bo imela izbrano vrsto Kanade, ki bo prvič doslej igrala v četrtfinalu SP.

Slovenija je na evropskih prvenstvih potrebovala tri poskuse, da se je 2009 na Poljskem prebila med štiri najboljše reprezentance. Na dosedanjih treh svetovnih prvenstvih je prvič pokleknila v osmini finala, 2010 in 2014 pa ni zmogla preskočiti Turčije oziroma ZDA.

Kanada na lestvici Fibe zaseda 15. mesto - Slovenija je sedma -, to pa je že njen 14. nastop na svetovnih prvenstvih. Dvakrat je bila šesta, 1978 prav v Manili in štiri leta kasneje v Kolumbiji, a tedaj po drugem tekmovalnem sistemu, ki ni vključeval četrtfinala.

Pred zgodovinskim obračunom za obe reprezentanci so na stavnicah v rahli prednosti Kanadčani, ki so bili pred prvenstvom drugi favoriti za zlato medaljo takoj za ZDA.

Foto: Profimedia Shai Gilgeous-Alexander

V obeh zasedbah poudarjajo, da bo zmagovalca odločila ekipna igra in ne posamezniki, čeprav imata reprezentanci v svojih vrstah dva najbolj dominantna igralca na tem prvenstvu.

Luka Dončić je prvi strelec SP s povprečjem 26,4 točke, Shai Gilgeous Alexander (Oklahoma City Thunder) pa je drugi najbolje ocenjeni posameznik po statističnem indeksu. V zasedbi Kanade je sicer sedem igralcev iz lige NBA.

Prvi dan zaključnih bojev v dvorani Mall of Asia na Filipinih sta se v polfinale uvrstili Srbija, ki je bila boljša od Litve, ter ZDA, ki so ugnale Italijo.

Zmagovalec dvoboja Slovenija - Kanada bo v polfinalu v petek igral s Srbijo, poraženca pa že v četrtek čaka dvoboj za razvrstitev od 5. do 8. mesta proti Litvi.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.