Bi Van der Poel moral ostati brez medalje? Incident dobiva novo poglavje ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Latvijska kolesarska zveza je vložila pritožbo zaradi domnevne nevarne vožnje nosilca bronaste medalje Mathieua van der Poela, ki pa je bila zavrnjena.
Oglej si celoten članek

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu se je končalo minulo nedeljo, a še vedno dviga ogromno prahu. Kolesarski svet namreč še vedno pretresa tragična smrt mlade Švicarke Muriel Furrer, incidentu pa smo bili priča tudi na cestni dirki članov, kjer si je naš Tadej Pogačar privozil mavričasto majico svetovnega prvaka. 

Kontroverzno je predvsem tretje mesto Nizozemca Mathieua van der Poela, potem ko je ta tekom dirke izvedel manever, zaradi katerega so bili v preteklosti kolesarji in kolesarke z manj zvenečim imenom vsakokrat kaznovani. Latvijska kolesarska zveza, za katero je Toms Skujinš osvojil četrto mesto, je zdaj celo vložila uradno pritožbo zoper nizozemskega zvezdnika zaradi njegovega nevarnega manevra, ki je prepovedan in bi moral pomeniti diskvalifikacijo kolesarja.

"Radi bi vas opozorili na potencialno nevarno dirkaško situacijo in dejstvo, da posnetek omenjenega trenutka že kroži po socialnih omrežjih, na njem pa se vidi nevarna poteza Mathieua van der Poela med dirko članov na svetovnem prvenstvu v Zürichu 2024. Nizozemec je namreč 58,4 kilometrov pred ciljem zapeljal na pločnik," so v pritožbi opozorili Latvijci. Gre za situacijo, ko je Van der Poel izkoristil pločnik, da je napadel in prehitel skupino kolesarjev, pri tem pa bi se skoraj zaletel v gledalce, ki so spremljali dirko.

"Po pravilih (UCI-jevi kolesarski predpisi 2.12.007: dirkaški incidenti povezani s cestnimi dogodki, pravilo 7.6) mora biti kolesar, ki skoči na pločnik in pri tem ogroža gledalce ali druge kolesarje, nemudoma diskvalificiran. Problem ni zgolj v dejstvu, da je vozil po pločniku, kar bi po navadi pomenilo od 200 do 1000 švicarskih frankov kazni (v tem primeru Van der Poel ni dobil niti finančne kazni). Glavna težava je v tem, da je ogrožal gledalce. To je kršitev, za katero so kolesarji letos konstantno bili diskvalificirani. Tako je bilo v primeru Marlen Reusser na dirki Gent-Wevelgem, kot tudi v primeru Luka Rowa na dirki po Flandriji 2018."

Latvija si seveda želi kazni za nizozemskega kolesarskega zvezdnika, saj bi ta pomenila, da je na tretjem mestu z bronasto medaljo končal latvijski kolesar Skujinš, kar bi bil senzacionalen uspeh za kolesarskega malčka z Baltika. A glede na to, da že tekom same dirke (kljub številnim posnetkom, ki so ujeli Van der Poelovo potezo) ni prejel nobene kazni, se vseeno zdi, da jo bo Van der Poel odnesel brez kazni. Prav tako ne pomaga dejstvo, da je minilo več dni pred latvijskim uradnim protestom.

"Van der Poel bi skoraj podrl gledalca, medtem ko je po pločniku prehitel tri kolesarje. Nanj ni zapeljal iz nobenega upravičenega razloga, saj se ni izogibal nesreči ali kaj podobnega. Po dirki so predstavniki Latvijske kolesarske zveze poizkušali na to situacijo opozoriti UCI-jeve komisarje. Eden izmed njih je razložil, da so vsi videli to situacijo, a jo označili za nenevarno in nekaj, kar ni vredno kazni," še pojasnujejo Latvijci.

"Latvijski predstavnik je vztrajal, da morajo pravila veljati za vse, a se komisar ni strinjal, da bi bilo v tem primeru to dobro za šport. Pravila si je interpretiral, kot si je želel. Latvijskega predstavnika so naposled poslali stran. Zdi se, kot da so nekateri bolj enakovredni, kot drugi. Še posebej, ko je treba sprejeti nepriljubljeno odločitev."

"Kot relativno mjahno zvezo nas resno skrbi ta odločitev. Če bi Van der Poel podrl gledalca, ali bi to bilo dobro ali slabo za naš šport? Pozivamo UCI, da konsistentno uveljavlja svoja pravila, da bi zagotovil varnost in integriteto kolesarstva. In da ne pušča takšne potencialne nesreče brez odziva, zgolj zaradi tako imenovane škode ugledu. Kot del kolesarskega sveta pričakujemo, da bo UCI javno obrazložil odločitev komisarjev, da bi se izognili podobnim situacijam v prihodnje. Neposvečanje pozornosti tej situaciji povzroča osnovo za večje tveganje za kolesarstvo v prihodnje, česar si nihče ne želi," so v svojem odprtem pismu zaključili Latvijci.

UCI je medtem že zavrnil sredino pritožbo Latvijske kolesarske zveze, tako da so nedeljski rezultati zdaj tudi uradni. Van der Poel je novi nosilec bronaste medalje, medtem ko Skujinš ostaja na nehvaležnem četrtem mestu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.