Bi to rešilo težave? Bayernov trener z revolucionarnim predlogom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Trener Bayerna predlaga omejitev tekem na igralca.
Oglej si celoten članek

V polemiko o prevelikih obremenitvah nogometašev se je vključil tudi trener Bayerna iz Münchna Vincent Kompany. Osemintridesetletni belgijski strokovnjak je prepričan, da bi kazalo vpeljati zgornjo mejo, torej omejiti število tekem, ki jih lahko odigra igralec. S tem bi po njegovem mnenju učinkovito obvladali delovno obremenitev.

Zaskrbljenost zaradi obremenitve igralcev se je v zadnjih letih povečala, zlasti zaradi naraščanja števila tekem. Liga prvakov v sezoni 2024/25 je prinesla nov razširjen razpored, medtem ko bo razširjeno klubsko svetovno prvenstvo z 32 ekipami pod okriljem Mednarodne nogometne zveze Fife potekalo prihodnje poletje, v času, ko imajo igralci običajno tekmovalni klubski premor. Najboljši klubi z evropskimi in domačimi pokalnimi obveznostmi bi lahko v tej sezoni odigrali do 75 tekem.

Na novinarski konferenci pred sobotnim gostovanjem v Werder Bremnu je Kompany dejal, da je to bila tema že med njegovo igralsko kariero in jo označil za zelo pomembno. "Odigrati 75, 80 tekem - pride do točke, ko to ni več realno," je dejal. "Rešitev, ki sem jo vedno želel, je sprejeti splošno omejitev števila tekem, ki bi jih lahko igralec odigral kot posameznik, ter določiti obvezne počitnice za igralce."

Foto: Profimedia Vincent Kompany

Kompany, nekdanji kapetan Manchester Cityja in belgijske reprezentance, je v preteklosti že spregovoril o tem vprašanju kot član sindikata igralcev FIFPro. Osemintridesetletni trener je dejal, da bi bil tako imenovani "game cap" - torej omejitev tekem na igralca - "nekaj najboljšega, saj bi s tem odstranili pritisk na klube". Po njegovem mnenju bi model moral vedno vključevati izjeme, in sicer "za finale - tega ne moremo vzeti igralcem". Kompany je obljubil rotacije v lastnih vrstah v prihodnjih tednih. "Govorimo o natrpanem urniku in stresu igralcev. Naša ekipa ni izjema, potrebujemo jo za dosego naših ciljev."

Dodatnega olja na ogenj žgoče polemike je sicer v tem tednu prilil igralec Manchester Cityja Rodri, ko je medijem omenil, da med igralci obstaja mnenje, da se bližajo vrelišču, ko ne bo druge možnosti kot stavkati.

Odzval se je tudi trener Bayerja iz Leverkusna Xabi Alonso. Španec razume kritike igralcev zaradi natrpanega nogometnega urnika in pravi, da jih je treba slišati. "Razumem Rodrija in druge igralce. Razumem, da je trenutek, ko igralci čutijo, da je preveč tekem," je danes dejal Alonso, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Igralce je treba slišati, sodelovati morajo pri teh odločitvah," je poudaril nekdanji vezist. Na vprašanje, ali lahko igralci zavrnejo nastop na tekmi, je Alonso dejal: "Mislim, da smo blizu tega. Mislim, da lahko vprašate katerega koli igralca in vam bo rekel isto."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.