Alžirka Imane Khelif je v boksu osvojila zlato

Foto: Epa
Foto: Epa
Alžirska boksarka Imane Khelif je na olimpijskih igrah v Parizu v ženskem boksu v velterski kategoriji pred bučno množico gledalcev osvojila zlato kolajno. V finalu je s soglasno sodniško odločitvijo premagala Kitajko Liu Yang.
Oglej si celoten članek

Imane Khelif je na olimpijskih igrah pritegnila veliko pozornost javnosti. Olimpijski komite ji je dovolil nastopiti v ženski konkurenci, čeprav ji je Mednarodna boksarska zveza (IBA) prepovedala nastop na svetovnem prvenstvu leta 2023, ker je dvomila o njeni spolni identiteti. Za številne sporna športnica je prevladovala na naslovnicah in je bila predmet številnih razprav na platformah družbenih medijev.

Veliko se je pisalo o neenakosti v odnosu med njo in tekmicami. Od leta 2022 ni izgubila dvoboja, skupno pa jih je v karieri izgubila devet. Njeno razmerje zmag in porazov na amaterski ravni je 37:9. Khelifova je v Pariz prispela z razmerjem zmag in porazov 9:5, doživela je sicer dva odmevna poraza. Prvi se je zgodil proti irski boksarki Kellie Harrington v četrtfinalu olimpijskih iger v Tokiu, drugi pa v finalu svetovnega prvenstva 2022 proti prav tako Irki Amy Broadhurst.

Foto: Profimedia Imane Khelif

Alžirka, rojena kot deklica pred 25 leti v revni družini, je najprej sanjala, da bo postala nogometašica. V boks se je kljub nasprotovanju očeta, ki je trdil, da to ni šport, s katerim bi se morale ukvarjati dekleta, zaljubila pozneje.

Khelifova, ki je zmagala s soglasno sodniško odločitvijo, je prva Alžirka, ki je osvojila zlato po boksarju Hocineju Soltanu v Atlanti 1996. Ženski boks je na olimpijskih igrah na sporedu od Londona leta 2012.

"Upam, da to slišijo vsi, ki so bili proti meni. Sem močna ženska! " To so moje sanje. Osem let so bile to moje sanje. Sem olimpijska zmagovalka in dobitnica zlate kolajne. Zelo sem srečna," je dejala 25-letna Khelifova, ki se je po zmagi nad Kitajko zahvalila številnim navijačem, ki so jo prišli podpirat v Pariz.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 15:23 10. Avgust 2024.

    Popolnoma nič ženskega ni na njemu, niti jošk nima. Mogoče pa jemlje moške hormone da ima več moči. Nikoli ne …

  • 10:05 10. Avgust 2024.

    Vse čestitke za zlato medaljo!

  • 10:01 10. Avgust 2024.

    Treba je uvesti jasne standarde glede ravni hormonov, tudi če so kromosomi O.K. Ni prav da sicer naravna deviacija spravi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.