Aktualni evropski prvaki neslavno končali že v osmini finala

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Švicarji po zmagi nad Italijani prvi četrtfinalisti nogometnega EP.
Oglej si celoten članek

Švicarska nogometna reprezentanca je prva četrtfinalistka evropskega prvenstva v Nemčiji. Švica je na današnji tekmi osmine finala v Berlinu premagala Italijo z 2:0 (1:0), v četrtfinalu, ki bo 6. julija v Düsseldorfu, pa jo čaka zmagovalka tekme Anglija - Slovaška, ki bo v nedeljo v Gelsenkirchnu.

Švicarji so se po zmagi nad dvakratnimi evropskimi prvaki v letih 1968 in 2020 ter štirikratnimi svetovnimi v letih 1934, 1938, 1982 in 2006 drugič uvrstili v četrtfinale zaključnega turnirja stare celine po letu 2020. Za izbrance švicarskega selektorja turškega rodu Murata Yakina sta zadela Remo Freuler v 37. in Ruben Vargas v 46. minuti.

Foto: Profimedia Švica : Italija

Drevi ob 21. uri se bo v Dortmundu začela druga tekma osmine finala med Nemčijo in Dansko. Nedeljska para sta Anglija - Slovaška (Gelsenkirchen, 18.00) in Španija - Gruzija (Köln, 21.00), ponedeljkova Francija - Belgija (Düsseldorf, 18.00) in Portugalska - Slovenija (Frankfurt, 21.00), torkova pa Romunija - Nizozemska (München, 18.00) in Avstrija - Turčija (Leipzig, 21.00).

Švicarji in Italijani so začeli zelo previdno. V obojestransko pozicijski igri brez tveganja je po zadetku prvič "zadišalo" v 24. minuti, ko se je švicarski napadalec Breel Embolo izognil prepovedanemu položaju in se sam znašel pred Gianluigijem Donnarummo, v igri ena na ena pa je bil zmagovalec italijanski vratar. Le dve minuti kasneje so prvič zagrozili tudi azzurri, strel Federica Chiese pa je blokiral Manuel Akanji.

Foto: Profimedia Švica : Italija

V 37. minuti so izbranci italijanskega selektorja, ki je močno premešal uvodno zasedbo - na klopi je pustil Federica Dimarca, Jorginha, Davida Frattesija in Lorenza Pellegrinija, medtem ko Riccardo Calafiori zaradi parnih rumenih kartonov ni imel pravice nastopa - pogledali tekmecem v hrbet. Po podaji Rubena Vargasa z leve strani je Remo Freuler v kazenskem prostoru lepo sprejel žogo in neubranljivo zadel za 1:0. V izdihljajih prvega polčasa je le malo manjkalo, da bi Švicarji podvojili prednost, po močnem in natančnem strelu Fabiana Riederja pa je najhujše preprečil Donnarumma.

Azzurri so v začetku drugega polčasa doživeli hladno prho, potem ko je Vargas po natančnem in močnem strelu s 14 metrov povišal na 2:0. Slovenski zahodni sosedi so bili v 52. minuti zelo blizu zadetku, po predložku Nicole Fagiolija je švicarski steber obrambe nerodno posredoval, po njegovem odbitku žoge z glavo pa je zadel okvir vrat.

Foto: Profimedia Švica : Italija

Italijani so v nadaljevanju imeli pobudo. Tekmo so želeli postaviti na glavo, a njihova premoč je bila jalova, dobro organizirane in disciplinirane obrambe nogometašev iz dežele sira in čokolade jim ni uspelo prelisičiti ter Nemčijo zapuščajo z dvema porazoma proti Špancem in Švicarjem, remijem s Hrvati in zmago nad Albanci.

* Olimpijski stadion, gledalcev 68.172, sodniki: Marciniak, Listkiewicz, Kupsik (vsi Poljska).
* Strelca: 1:0 Freuler (37.), 2:0 Vargas (46.).
* Švica: Sommer, Schär, Akanji, Rodriguez, Ndoye (od 77. Sierro), Freuler, Xhaka, Aebischer (od 90.+2 Steffen), Rieder (od 72. Stergiou), Vargas (od 72. Zuber), Embolo (od 77. Duah).
* Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (od 75. Cambiaso), Cristante (od 75. Pellegrini), Fagioli (od 86. Frattesi), Barella (od 64. Retegui), Chiesa, El Shaarawy (od 46. Zaccagni), Scamacca.
* Rumeni kartoni: Barella, El Shaarawy, Mancini.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:39 29. Junij 2024.

    Pričakovano, Italijani so se prešvercali že preko Hrvatov, sreča pa se deli v omejenih količinah...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.