Župani čez zakonsko luknjo

Če lahko vzamemo nosečnicam, lahko tudi nekdanjim ministrom in poslancem.
Oglej si celoten članek

Foto: Boštjan Tacol Manca Borko Ne nekdanji poslanci ne ministri niso navdušeni nad vprašanji o prejemanju nadomestila. Malo boljše volje so le, če čakajo na upokojitev. Seveda ne pozabijo ponoviti, da jim po zakonu nadomestilo pripada, vendar pa so se tokrat spomnili tudi na to, da se bo to kmalu spremenilo. Pravo vprašanje pa je, zakaj se ni že v paketu z varčevalnimi ukrepi.

Legitimnost. Običajno noben ukrep ne velja za nazaj. Ker nekdanji poslanci in ministri nadomestila že prejemajo po stari ureditvi, bi bilo pravniško logično, da bi ga po starem, torej eno leto, lahko prejemali še naprej. Vendar pa glede na nedavno sprejete varčevalne ukrepe nismo v običajnih časih.

Tako bodo starši čez noč in za že rojene otroke ostali brez otroških dodatkov, javni uslužbenci in upokojenci brez regresov, že noseče bodoče mamice pa brez zdaj običajnega nadomestila za otrokovo varstvo v drugih devetih mesecih prvega leta v višini sto odstotkov plače. Če lahko bodočim mamam odvzamemo del prihodkov, ga lahko tako rekoč za nazaj tudi poslancem. S še večjim veseljem pa bi ga morali čim prej pobrati vsem županom, nekdanjim poslancem. Prav vsi iz javnega denarja – občinskega ali državnega, niti ni pomembno – vsak mesec dobijo okoli šest tisočakov bruto oziroma štiri neto in s tem okoli dva tisočaka več, kot bi dobili sicer. Ker imajo službo župana z izvolitvijo zagotovljeno, nadomestila poslanske plače po zakonu niti ne bi smeli prejemati. Ta namreč pravi, da ga lahko dobijo le, če ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge zaposlitve!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:52 17. Maj 2012.

    Kaj da ne velja za nazaj? <br />VSI smo davek za POSOČJE plačali za nazaj. In to na podlagi tega, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.