Zaskrbljena mama: Bo moj otrok zaradi tuje napake prikrajšan za 7200 evrov?

Foto: Profimedia Srednješolci med poukom.
Foto: Profimedia Srednješolci med poukom.
Starše skrbi, da se tekmovanja iz logike, biologije in kemije, ne bodo upoštevala pri Zoisovi štipendiji, saj letos ne bodo sofinancirana iz proračuna.
Oglej si celoten članek

Pred kratkim smo poročali, da letos tekmovanja, ki jih organizira zveza za tehnično kulturo, zaradi administrativne napake ne bodo sofinancirana iz proračuna. Mnoge starše skrbi, da ta tekmovanja zato ne bodo štela za pridobitev Zoisove štipendije in da bodo zaradi tega njihovi otroci izviseli in do štipendije ne bodo upravičeni.  Gre za celo vrsto tekmovanj, med drugim v logiki, biologiji in kemiji. 

"Imamo dijaka, ki je dober v kemiji, zadnja leta je prejemal srebrna priznanja, letos je 4. letnik. Da bi prejemal Zoisovo štipendijo na fakulteti, potrebuje približno štiri točke. Dve točki je prejel v 3. letniku, mislil je, da bo v 4. letniku prav tako srebrn, kar bi pomenilo, da bi imel dovolj točk. A glej ga zlomka, ZOTKS naredi napako, subvencije ukinejo, tekmovanje več ne šteje in dijak ima torej samo dve točki iz 3. letnika, kar pa je premalo, da pridobi štipendijo. Tako je ostal prikrajšan za 1800 evrov letno. Če vzamemo, da bi obdržal povprečje ocen na fakulteti nad 8,5, je prikrajšan za 7200 evrov v štirih letih. Neverjetno," nam je pisala zaskrbljena mati dijaka. Njeno ime hranimo v uredništvu.

Skrb staršem ima podlago, saj pravilnik res zahteva sofinanciranje, a je na srečo dovolj, da je bilo tekmovanje sofinancirano enkrat v zadnjih treh letih.

"Na naši spletni strani je objavljen seznam šolskih selekcijskih in interesnih tekmovanj, sofinanciranih s strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Tekmovanje, ki ni niti selekcijsko niti interesno, spada pod druga državna tekmovanja. Dosežke s teh tekmovanj se vrednoti po drugem odstavku 5. člena Pravilnika o dodeljevanju Zoisovih štipendij," so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Pogoj treh let

Foto: gov.si Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Tekmovanja morajo biti sofinancirana iz javnih sredstev, določa navedeni 5. člen Pravilnika o dodeljevanju Zoisovih štipendij, a se pri tem upošteva več let, ne le aktualno šolsko leto. Če je bil organizator tekmovanja kadarkoli v preteklih treh letih od datuma tekmovanja upravičen do sofinanciranja na podlagi javnega razpisa neposrednega ali posrednega proračunskega uporabnika, je ta pogoj izpolnjen, pojasnjujejo na ministrstvu in na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu RS. 

To sicer ni edini pogoj, da se s strani države nefinancirano tekmovanje upošteva pri dodelitvi Zoisove štipendije. Organizator mora javno objaviti akt o organizaciji ali izvedbi tekmovanja. Zlata in srebrna priznanja na tekmovanju sme prejeti največ 60 odstotkov tekmovalcev ali tekmovalnih skupin. Tekmovanja morajo biti organizirana v dveh ali več stopnjah, in sicer na ravni izobraževalne ustanove, občinsko ali regionalno, uvrstitev tekmovalcev na državno tekmovanje pa mora biti možna le na podlagi rezultata na predhodni stopnji tekmovanja. Pogoj je tudi, da se lahko tekmovanja udeležijo udeleženci posamezne ravni ali stopnje izobraževanja ustreznih smeri vseh izobraževalnih ustanov v Sloveniji.

V letu 23/24 je bilo skupno število prejemnikov Zoisove štipendije 5.825.

Tudi tako se da priti do štipendije

Foto: Profimedia srednja šola razred

Pogoje za dodelitev Zoisove štipendije slednje sicer določa 24. člen Zakona o štipendiranju, ki opredeljuje izjemne akademske dosežke. Kandidati za Zoisovo štipendijo morajo doseči najvišja mesta, zlata ali srebrna priznanja na državnih tekmovanjih, tako selekcijskih kot interesnih. 

Upoštevajo se tudi priznanja za raziskovalne naloge, nagrajeno znanstvenoraziskovalno, razvojno ali umetniško delo na državni ali mednarodni ravni, objava takšnega dela v strokovni ali znanstveni publikaciji ali zborniku ter udeležba na mednarodnih tekmovanjih. V poštev pridejo tudi najvišja mesta na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:15 2. Oktober 2024.

    gospa, če je sine taka glavca bo brez težav dobil kadrovsko štipendijo in možnost počitniškega dela v enem izmed slovenskih …

  • 07:48 2. Oktober 2024.

    To dejansko niso napake, ampak namerno krčenje sredstev, ki bo v nadaljevanju lepo po tihem ostalo. Medtem, ko imamo dovolj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.