Znanstveniki identificirali mačji genom

Foto: Žurnal24 mačka_istock_111
Znanstveniki so določili genom domače mačke, kar jim bo pomagalo pri preučevanju človeških bolezni.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki so določili genom domače mačke. To je okrepilo upanje, da bo opredelitev dedne zasnove tega sesalca odprla pot novim raziskavam, ki bodo predstavljale napredek za preučevanje človeških bolezni.

Ameriški znanstveniki opravljajo raziskave, s katerimi primerjajo izsledke genetskih raziskav med mačkami in drugimi sesalci. Podobnost pri raziskavah mačjega genoma z genomi človeka, šimpanza, miši, podgane, psa in krave je dopustila identifikacijo 20.285 domnevnih genov v mačjem genomu.

Tovrstne raziskave domače mačke prinašajo dragocene priložnosti za preučevanje človeških bolezni in za nove medicinske preboje, so prepričani znanstveniki, ki so prav zato pred tremi leti začeli ta projekt. Domače mačke imajo več kot 250 dednih motenj, med katerimi jih je veliko podobnih genetskim boleznim človeka. Z novimi odkritji bi lahko določili genetske osnove običajnih dednih bolezni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.