Znana bo sodba v primeru obtoženega znanstvenika

Foto: D. M.
Foto: D. M.
Znana bo sodba v primeru obtoženega libanonskega znanstvenika Stephana. Očitajo mu napeljevanje k umoru.
Oglej si celoten članek

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo danes znana sodba libanonskemu kemiku Michelu Stephanu, ki mu tožilstvo v obtožnici očita napeljevanje k umoru. Tožilstvo zanj predlaga kazen 17 let zapora, zagovornik pa oprostilno sodbo. Predsednica sodnega senata Jasmina Ivančič bo sodbo razglasila ob 14. uri.

Obtožnica Stephana bremeni napeljevanja k umoru, kar sicer ni prva tovrstna obtožnica zoper njega. Leta 2017 so ga namreč priprli zaradi napeljevanja Iračana Alija H. R. R. k umoru Janeza Plavca, enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu, kjer je bil nekaj časa zaposlen Stephan. Zaradi napeljevanja je bil obsojen na osemletno zaporno kazen, ki jo bo prestal oktobra prihodnje leto.

Sopripornika naj bi nagovarjal k pomoči

Ključna priča, ki je takrat pripeljala do obsodbe, je bil Iračan. Tega je Stephan napeljeval k umoru Plavca, a ga je Iračan na koncu prijavil policiji. Zato naj bi Stephan, že ko je v priporu čakal na sodbo v zadevi Plavec, načrtoval tudi umor Iračana. Kot navaja obtožnica, naj bi enega od sopripornikov nagovarjal, naj mu zunaj priskrbi koga, ki bi likvidiral Iračana, pri čemer pa je sopripornik njegov domnevni načrt razkril policiji. Enako naj bi storil drugi sozapornik, ki naj bi prav tako vedel za Stephanov načrt.

Stephan je v zaključnih besedah zatrdil, da kategorično zanika vse obtožbe. Izpostavljal je domnevno nasprotujoče si izjave ključnih prič ter priče večkrat označil za nezanesljive. Zatrdil je, da je bil v priporu zaposlen s pisanjem znanstvenih člankov in svojim delom ter ni imel časa razmišljati o napeljevanju k umoru. Prepričan je, da so obtožbe zoper njega izmišljene, izmislila pa si jih je policija. Kritičen je bil tudi do državne tožilke in sodišča.

Tožilka Ana Kirm je medtem v zaključnih besedah pojasnila, da je Stephan znan kot oseba, ki rada na zavržen način rešuje konflikte, in to tako, da napeljuje k umoru ljudi, s katerimi je v sporu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.