Zelena luč za ustavno presojo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Parlamentarni odbor za delo se je z osmimi glasovi za in petimi proti odločil za ustavno presojo pobude za referendum o družinskem zakoniku.
Oglej si celoten članek

Po uvodnem govoru je svoje mnenje o resojo ustavnosti pobude za referendum o družinskem zakoniku podal eden izmed pobudnikov referenduma, Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok, še pred njim je svoje mnenje podal minister za delo družino in socilane zadeve Ivan Svetlik.

Ministra za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je izrazil mnenje, da družinski zakonik omogoča iznenačitev pravnega položaja za vse Slovence enako. "Družinski zakonik omogoča svobodo vsem. Če se ne uveljavi, bodo diskriminacije ostale. To bi bila naša neodgovornost, če bi to dopustili."

"Pobudo za referendum smo podali zato ker vlada z zakonikom ne spoštuje matere in očeta," je na nujni seji povedal predstavnik Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Po njegovem mnenju zakonik temelji na zmotni tezi, da otrok ne potrebuje očeta in matere. S tem naj bi vlada rušila temeljne vrednote družbe. Iz zato, ker po njihovem mnenju razvoj ne gre v pravi smeri, so podali pobudo za referendum. "Podpise bomo tako zbirali v četrtek in petek na vseh stojnicah in uradih, ki bodo obratovali. Želimo, da se sliši nezaustavljivi glas ljudstva v spoštovanju do očetov in mater."

Po besedah Franceta Cukjatija (SDS) je je zakonik protiustaven po krivdi predlagateljev zakona. Na drugi strani pa predlagatelji ustavne presoje pa po njegovem mnenju s svojimi argumenti za presojo zavajajo javnost.

Majda Potrata (SD) je svojo razpravo začela s tem, da je bil Primčev nagovor neprimeren, ter da je žalil državni zbor. Opozorila je tudi na sposobnost razumnega razsojanja, saj je mnenja, da je v razpravi prišlo do napačnega razumevanja, ter da je na podlagi pobudnikov mogoče razbrati, "kot da smo se tisti, ki smo podprli družinski zakonik odrekli očetovstvu in materinstvu."

Pobudniki referenduma: razvrednoten pomen družine

Jabolko spora sta namreč že od javne predstavitve družinskega zakonika razširjena definicija družine in izenačevanje istospolnih partnerskih skupnosti s heteroseksulanimi pari. Po zakoniku istospolna partnerja skupaj ne bi mogla posvojiti otroka, bi pa lahko eden od njiju posvojil otroka drugega.

Pobudnik zbiranja podpisov za referendum je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, podporo pri zbiranju podpisov pa so napovedale tudi nekatere stranke, med drugim SLS, SDS in NSi.

Pobudniki referenduma opozarjajo, da zakonik ne ščiti tradicionalne družine in da je v zakoniku razvrednoten pomen matere in očeta. To je po navedbah vodje civilne iniciative za družino Aleša Primca tudi glavni razlog za nasprotovanje zakoniku in za pobudo za referendum.

Od vložitve zahteve za ustavno presojo referendumske pobude na ustavno sodišče in do odločitve sodišča bo sicer zbiranje podpisov prekinjeno.

Referendum ni dopusten

Vlagatelji zahteve za oceno ustavnosti referendumske pobude prepričani, da tak referendum ni dopusten in bi lahko povzročil neskladja z ustavo.

Ustavnemu sodišču bi tako dali v presojo vprašanje, ali bi z odložitvijo uveljavitve družinskega zakonika ali zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice. Vlagatelji zahteve za presojo ustavnosti opozarjajo še, da bi z morebitnim padcem referenduma lahko večina odrekla pravice manjšini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:34 31. Avgust 2011.

    me prav zanima kakšno bo mnenje ustavnega sodišča,<br />moje mnenje je, da referendum seveda je dopusten<br />in ne bo povzročil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.