Združeni hitreje do potrošnikov

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Proizvajalci. Potrebujejo nove poti, po katerih bo lokalno pridelana hrana našla potrošnika.
Oglej si celoten članek

Novo mesto. “Če bi jedli manj in bolj kakovostno, bi Dolenjska in Bela krajina lahko bili samooskrbni,” meni Marjan Simčič z biotehniške fakultete. A da bi lokalna hrana našla pot do potrošnikov, bi se morali proizvajalci med sabo povezovati, nam je dejal ob robu posveta o lokalni preskrbi s hrano na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto.

Zadruge in še več

“V Evropi so sistemi preskrbe z lokalno hrano dodelani: enkrat na teden jim naravnost od združenja proizvajalcev domov pripeljejo škatlo z vso hrano, ki jo potrebujejo,” je dejal Simčič. Za kaj takega pri nas je pridelava trenutno premajhna, je dodal, “če pa bi ta sistem uvedli, bi takoj zaživel in tudi pridelava bi se zvišala”.

Po prepričanju Violete Bulc iz podjetja Vibacom bi za lokalno samooskrbo prebivalcev lahko poskrbele zadruge, če bi se znašle v novi in bistveno pomembnejši vlogi. “Vrednostno verigo od prodajalca do kupca bi lahko obvladovali tudi razvojni centri ali zbornice, ki hrane ne bi bremenili z maržo,” nam je še povedala Bulčeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.