"Zdravniki zgubljajo kredibilnost"

Foto: Žurnal24 (Foto: Istockphoto)
Zastopniki pacientovih pravic v skupni izjavi za javnost opozarjajo na nujnost odprave sistemskih pomanjkljivosti, na cehovsko solidarnost in zgubljanje ugleda zdravnikov.
Oglej si celoten članek

Zastopniki na temelju dogodkov v zvezi s primerom Nekrep poudarjajo, da so sistemske spremembe nujne, potrebna bo tudi resna analiza dela sedanjega vodstva zdravniške zbornice na tem področju.

Opozarjajo, da je od avgusta 2008 v veljavi zakon o pacientovih pravicah, "vendar se je obšel in celotna zadeva se je stihijsko prepustila medijem, še zlasti rumenemu tisku, ki je tako pacientom kot strokovni javnosti napravil veliko škodo".

Po njihovih besedah v Sloveniji še veliko dobrih zdravnikov, ki zaradi zadnjih odločitev zdravniške zbornice v širši javnosti izgubljajo kredibilnost in ugled, a si še ne upajo javno spregovoriti zaradi močne cehovske solidarnosti.

Zastopniki še pravijo, da sprejemamo možnost napak in zmot pri delu zaposlenih v zdravstveni dejavnosti, ki je dejavnost z izjemno visokim tveganjem. A o nepravilnostih, zmotah, napakah se je potrebno "obvezno pogovarjati na neodvisnem in visoko strokovnem nivoju brez medijev in poiskati hitre in učinkovite rešitve".

Izgubljeno zaupanje pacientov v zdravstveni sistem lahko povrne prav stalno opozarjanje na nepravilnosti in njihovo takojšnje sistemsko odpravljanje, dodajajo.

Zdravniki še vedno užaljeni
Kot navajajo, so trenutno pacienti izredno razočarani in vztrajno izgubljajo občutek varnosti pri procesu zdravljenja. Močno jih je strah posledic, če so obrnejo na zastopnike pacientovih pravic in spregovorijo o napakah ali dvomih. Še vedno je večina zdravnikov močno užaljena, če jih pacienti povprašajo o možnosti pridobitve drugega mnenja o poteku zdravljenja njihove bolezni. V normalnem, kakovostnem in želenem terapevtskem odnosu pa naj bi bil pacient upoštevan kot partner pri zdravljenju.

Zastopniki so odgovorne pozvali, da takoj vzpostavijo razmere, ki bodo omogočile bolnikom ustrezno in takojšnjo informacijo, tudi v primerih, ko se v teku zdravljenja pojavijo zapleti in napake.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.