Zdaj je jasno: Čedalje več se jih na to prepoved požvižga

Foto: Anže Petkovšek Avtocestna policija prehitevanje tovornjakov slonje dirke Foto: Saša Despot promet avtocesta vožnja dež
Število kršitev prepovedi prehitevanja tovornjakov na avtocestnem omrežju je začelo naraščati.
Oglej si celoten članek

Od 1. novembra 2021 na celotnem avtocestnem križu velja med 6. in 18. uro prepoved prehitevanja vozil, težjih od 7,5 tone. Prepoved je stopila v veljavo z namenom zagotavljanja varnosti in pretočnosti avtocest. Za nadzor spoštovanja omenjene prepovedi je pristojna policija. Kdor pogosto uporablja avtoceste, vidi, da se mnogi na omenjeno prepoved požvižgajo. 

Policija je v letos do 16. septembra 2024 ugotovila 1.603 kršitve prepovedi prehitevanja. "Število kršitev narašča, saj je bilo v letu 2022 ugotovljenih 1.265 kršitev, v letu 2023 pa že 1.822 kršitev. V letu 2021, ko je bilo navedeno določilo uvedeno, je bilo ugotovljenih 442 kršitev," podatke predstavi Generalna policijska uprava. 

"Po naših opažanjih vozniki tovornih vozil v glavnem upoštevajo to prepoved. Je pa dejstvo, da po naših avtocestah vsakodnevno vozi več tisoč tovornih vozil in so med njimi tudi taki, ki prepovedi ne upoštevajo. Po naši oceni se postopoma upoštevanje te prepovedi sicer zmanjšuje, še posebej po ukinitvi avtocestne policije," pa svoja opažanja strnejo na Darsu.

Pri voznikih tovornih vozil so med najpogostejšimi kršitvami, ki jih opaža policija, kršitve, povezane s hitrostjo, uporabo varnostnega pasu, uporabo telefona med vožnjo in nepravilnostmi, povezanimi s tovorom. 

Manj prekrškov, ko gre za 'parkiranje' na uvozih in izvozih

Z vidika varnosti v prometu je problematično tudi parkiranje tovornih vozil, tako na uvozih in izvozih počivališč kot tudi v SOS nišah. "S problematiko 'parkiranja' tovornih vozil na uvozih in izvozih je seznanjena tudi Policija, ki po naših informacijah takšne voznike tudi opozori oziroma sankcionira. Nekatera nevarnejša mesta, na katerih so se takšni prekrški ponavljali, smo opremili tudi z dodatno prometno signalizacijo. Zaradi teh ukrepov je vozil na uvozih in izvozih manj, kot jih je bilo v preteklosti, se pa še vedno pojavljajo," pojasnjujejo na Darsu. ,

V prihodnje lahko pričakujemo, da se bo povečalo tudi število točk v prostem prometnem toku, na katerih policija v sodelovanju z ostalimi službami za nadzor prometa izvaja tehtanje tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah. Dars namreč beleži kar nekaj tovornih vozil s prekoračeno skupno maso ali s povečano osno obremenitvijo. 

Tovrstno preverjanje se izvaja tako na nadzornih točkah (nekdanjih cestninskih postajah) in v tako imenovanem prostem prometnem toku. Trenutno je slednjih točk pet. Na nadzornih točkah tehtanje izvaja policija v sodelovanju z ostalimi službami za nadzor prometa, tehtanje v prostem prometnem toku pa se trenutno izvaja na petih točkah avtocest in hitrih cest. Sčasoma bo teh točk več, saj Dars beleži kar nekaj tovornih vozil s prekoračeno skupno maso ali s povečano osno obremenitvijo.

Foto: PU Kranj policija nadzor vozil tovornjaki

Število izdanih plačilnih nalogov narašča

Dars je v letos izdal 6.105 plačilnih nalogov za tovorna vozila (lani 5.075). Od tega je bilo 4.923 nalogov izdanih po Zakonu o cestninjenju (lani 4.036), 1.198 po Zakonu o pravilih cestnega prometa (lani 1.067). "Ker so nekateri plačilni nalogi izdani v steku, vsebujejo kršitve po obeh zakonih, zato je seštevek večji od skupne vsote izdanih plačilnih nalogov," pojasnjujejo. 

"Letos (do 17. 9. 2024) je bilo izdanih 90 plačilnih nalogov zaradi kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa (prepoved vožnje tovornih vozil po tretjem levem prometnem pasu in prepoved prehitevanja, kjer je to označeno s prometno signalizacijo). V enakem obdobju lani je bilo izdanih 48 plačilnih nalogov," ponazorijo s številkami. "Letos je vseh izrečenih opozoril za tovorna vozila 865 (lani 633), od tega po Zakonu o cestninjenju 819 (lani 566), ostalo po Zakonu o pravilih cestnega prometa."

Na Darsu v cestninskem nadzoru opažajo, da poleg prekrškov, povezanih s plačevanjem cestnine, vozniki kršijo tako splošno Odredbo o omejitvi prometa v Republiki Sloveniji kot prepoved prometa zaradi vremenskih razmer. "Na terenu opažamo tudi vožnjo s prekratko varnostno razdaljo, uporabo telefonov in drugih elektronskih naprav, nepravilno naložen tovor, nepravilno ali pomanjkljivo zavarovana vozila na odstavnem pasu, neupoštevanje omejitev hitrosti in signalizacije (tudi v delovni zapori), neuporabo varnostnega pasu, neustrezno zimsko opremo."

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:19 4. Oktober 2024.

    Dokler ne bo kontrol na terenu, lahko pišejo še take predpise, izvajal jih ni bo nihče. Nekateri razumejo samo udarec …

  • 08:38 4. Oktober 2024.

    Vsak predpis rabi nadzor. Danes obstajajo sistemi za avtomatski nadzor, ki bi to rešili. DARS je v preteklih letih zmanjšal …

  • 08:21 4. Oktober 2024.

    Zdaj? Šele? In to predvsem naši. Oni drugi so preveč otovorjeni in zmahani, da bi zmogli prehiteti karkoli. Da ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.