Zavajanje s soljo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
ZPS: številne nepravilnosti pri označevanju soli. Veste, da nekaterih živil sploh ni treba soliti?
Oglej si celoten članek

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pregledali 30 vzorcev soli in ugotovili veliko pomanjkljivosti. Na nekaterih je bilo neustrezno navajanje sestavin, na nekaterih soleh pa so oznake, ki zavajajo potrošnike.


"Nekateri vzorci so imeli na embalaži zapisane splošne  zdravstvene trditve, kot na primer `Jodirana sol začini zdravo´, `Izvor zdravja´, pri čemer pa trditve niso bile podkrepljene s konkretnimi zdravstvenimi trditvami. Na nekaterih drugih vzorcih pa so našli prehranske trditve, kot na primer `Bogata z minerali´ in `Številni pomembni naravni minerali in mikroelementi´, vendar pa na izdelkih ni bila navedena količina teh hranil, tako kot bi morala biti," je dejala  Tanja Pajk Žontar iz ZPS.

Zmanjšajte količino soli!


Po raziskavi Cindi Slovenija  odrasli ljudje v Sloveniji zaužijemo za od kar 120 do 185 odstotkov  več soli, kot bi bil še primeren dnevni vnos.

Nasveti ZPS glede uživanja soli:
1.    Ne glede na to, ali kupujete morsko, kameno ali evaporirano sol, izberite tisto, ki je jodirana in je pakirana v neprodušno zaprti temni embalaži.
2.    Dobro je vedeti, da jod pri višji temperaturi ni obstojen, zato je priporočljivo soliti šele potem, ko je hrana že kuhana.
3.   Zmanjšajte vnos soli. Z zaužitjem prevelike količine soli se povečuje tveganje za nastanek nekaterih civilizacijskih bolezni (povišan krvni tlak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, debelost).
4.    Količino soli zmanjšujete zelo počasi. Tako se bo vaš okus lažje prilagodil spremembi.
5.    Precej živil sploh ni treba soliti, na primer špagetov in riža, če imate poleg omako.
6.    Namesto soli uporabljajte zelišča in začimbe.
7.   Ne dosolite hrane na mizi, ne da bi jo prej poskusili. Solite nekoliko manj, kot je zapisano v receptih.
8.   Uživajte čim manj predpripravljenih in konzerviranih jedi. Izogibajte se hitro pripravljene hrane.
9.   Izbirajte mesne izdelke z manj soli oz. jih uživajte manj.
10.   V gostinskih obratih lahko nekatera živila postrežejo neslana, le ob naročanju morate s tem seznaniti natakarja.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 17:40 13. Februar 2014.

    pa še ta je po večini že marsikje zastrupljena

  • 19:45 3. Julij 2013.

    glihk spagete je treba solit pa najbol da zacnemo jest travo pa bo

  • 17:32 3. Julij 2013.

    cccccc ....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.