Uprava za varno hrano je prejšnji teden javno razkrila imena trgovin, v katerih so odkrili prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita v mesnih pripravkih, ker pa so bili nekateri izsledki iz junija, so se mediji razpisali o prepočasnem obveščanju potrošnikov.
Posedi je v današnji izjavi za medije izpostavil, da je šlo v tem primeru za nedovoljeno prakso in ga v pripravkih ne bi smelo biti.
Vse, kar se tiče komuniciranja v zvezi z nevarnimi živili, teče po principu avtomatike je pojasnil. O takšnih živilih imajo, kot je dodal, v sistemu RASFF veliko poročil, a ta poročila so v sistemu le, ko gre pričakovati, da je živilo lahko še vedno na policah ali potrošnikih.
Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je izpostavila, da je šlo v primeru mesa za živilo z izjemno kratkim rokom in kratko verigo; neposredno mesar-potrošnik. Rok trajanja takšnih živil je okoli tri, štiri, izjemoma šest dni, medtem ko rezultati analitskih metod trajajo pet do sedem dni.
Princip, da se nekaj dni po roku uporabe ne obvešča o nevarnem živilu, ni slovenski princip. Takšen princip je RASFF princip in ga uporabljajo tudi druge članice EU, je še izpostavila Bizjakova. "Če bi obstajala verjetnost, da bi bilo takšno živilo še v obtoku, se obvešča potrošnike, druge države članice, če je verjetno, da ga ni več v obtoku, pa se ne obvešča," je ponovila.
So to počeli z vedenjem vodilnih?
Po njenih besedah je sicer tudi zaskrbljujoče, da trgovski centri niso sami ugotovili prisotnosti nedovoljenih aditivov v mesu. Ali so delali z vedenjem delodajalca ali ne, ni želela ugibati, je pa izpostavila, da je uprava zahtevala korekcijske ukrepe.
Posedi je še izpostavil, da bi se v primeru zastrupitve potrošnikov na upravo obrnile zdravstvene službe, s katerimi bi potem skupaj poiskali vir. "Nemogoče je pregledati vsa živila, ki jih ljudje pojejo, so pa nosilci dejavnosti dolžni imeti vzpostavljene sisteme, da ta tveganja obvladujejo," je še dejal.
dezurni@zurnal24.si
Zato niste izvedeli za sporne čevapčiče,ker je bilo v času dopustov in piknikov ,tako je vse meso bilo hitro uporabljeno …
moje komentar ne to je, da je dr*ek štukat skoraj vse dobro, samo da preveč ne boli, pa ne ščiplje …