Zaseženo štejejo le zase

Foto: Večer
Foto: Večer
Država menda nima skupne evidence o številu predmetov, ki jih slovenska sodišča zasežejo vsako leto v različnih postopkih posameznikom.
Oglej si celoten članek

“Ministrstvo za pravosodje nima pristojnosti v konkretnih postopkih hrambe in odločanja o upravljanju zaseženih predmetov, prav tako ne obveznosti vodenja evidenc. Navedeno je razumljivo, saj gre za konkretne sodne postopke in se ministrstvo kot del izvršile veje oblasti ne more opredeljevati do ostalih vprašanj, ki se nanašajo na statistične podatke in evidence,” pojasnjujejo na ministrstvu. Vsako sodišče posebej mora torej voditi evidenco predmetov, ki jih zaseže, hrani ali pozneje celo proda, kar priznavajo tudi sodniki sami.

Vrhovnih ne obveščajo

Zaposleni v pravosodju pri tem dodajajo, da števila na leto zaseženega premoženja tudi ne sporočajo nikomur, če za to niso izrecno zaprošeni. “Podatki o številu zaseženih predmetih se v Sodni statistiki ne vodijo, prav tako teh podatkov ni v skupnem poročilu vrhovnega državnega tožilstva,” pravijo na pravosodnem ministrstvu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.