Zares odhaja, Kresalova še čaka

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Predsedniki koalicijskih strank so se na sestanku pogovarjali o nadaljnji usodi vlade in koalicije. Golobič vztraja pri odhodu iz koalicije, Pahor napovedal, da ne bo več kandidiral.
Oglej si celoten članek

Premier Borut Pahor je po sestanku s predsednico LDS Katarino Kresal in predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem dejal, da se je po današnjem pogovoru s prvakoma LDS in Zares pokazalo, da ne gre za nezaupanje v vlado, temveč "za politične razlike med nami".

Da v soboto pričakuje odhod Zaresa iz koalicije, je na tiskovni konferenci dejal tudi Pahor. V državnem zboru bo tako imela okrnjena koalicija 33 sedežev od 90. Prizadeval si bo, da koalicije ne bi zapustila tudi stranka LDS, še vedno pa razmišlja tudi o vezavi zaupnice na rebalans proračuna, čemur Golobič in Kresalova nasprotujeta. Sicer pa meni, da bi bilo mogoče voditi manjšinsko vlado do izteka mandata.

Pahor je sicer ob tem izrazil upanje, da bo lahko vlado vodil še do volitev prihodnje leto. Na vprašanje, ali bi lahko šel v koalicijo z SDS, pa je Pahor dejal: "Če se že z Golobičem nisem mogel sporazumeti, kako naj se šele z Janšo?"

LDS bo še počakala

Predsednica LDS pa je po sestanku dejala, da se bodo o tem, ali še naprej sodelovati v koaliciji, odločiti prihodnji teden, saj od SD še niso dobili pravih odgovorov. Glede vezave zaupnice na rebalans, kar načrtuje Pahor, pa je Kresalova dejala, da "to ni najbolj tehntno dejanje, če želiš preveriti svojo težo". Špekulacije, da bo po odstopu Zaresa iz koalicije prevzela kulturno ministrstvo, pa Kresalova ni želela komentirati.

Rekonstrukcija ali pa gremo

SD-jevi koalicijski partnerici Zares in LDS od premierja zahtevata rekonstrukcijo vlade. Golobič je Pahorju dal čas do 25. junija. Če do takrat ne bo sprejeta odločitev o rekonstrukciji, naj bi Zares izstopil iz koalicije. Za novo levosredinsko vlado v okviru zdajšnje koalicije pa si prizadevajo tudi v LDS.

Pahor se je na pozive po rekonstrukciji vlade odzval z besedami, da je in ostaja predsednik vlade do verjetnega glasovanja o zaupnici, ki jo bo verjetno vezal na sprejetje rebalansa proračuna. Če ta ne bi bil potrjen, pa se osebno zavzema za predčasne volitve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 20:41 20. Junij 2011.

    V politiki ni bo nikoli nič drugega v igri, kot interesi skupin ali posameznikov, ki jih poskušajo uveljaviti preko strank. …

  • 18:49 20. Junij 2011.

    ...na žalost....je ni!!!!! :(((

  • 18:49 20. Junij 2011.

    ...ni rabu niti pridet nazaj...itak ga ne bo več...hehehehe

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.