Imela je recept za kontracepcijske tablete, a jih ji lekarnarka ni želela dati

Foto: Lekarniška zbornica Slovenije lekarna
Foto: Lekarniška zbornica Slovenije lekarna
Pretekli teden je v lendavski enoti Pomurskih lekarn farmacevtka, pri kateri je želela pacientka z zdravniškim receptom dvigniti kontracepcijske tablete, uveljavila ugovor vesti in zavrnila storitev. Kdo je odgovoren, da je pacientka ostala brez tablet?
Oglej si celoten članek

Farmacevt, ki želi uveljavljati pravico do ugovora vesti, mora o tem delodajalca obvestiti, lekarna pa mora delo organizirati tako, da pacientove pravice niso kršene, je včeraj za TV Slovenija dejala vodja lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič.

Farmacevtka, ki je pretekli teden v lendavski enoti Pomurskih lekarn zavrnila izdajo kontracepcijskih tablet,  je bila v tistem trenutku edina zaposlena v lekarni.

V zdravstvu lahko ugovor vesti uveljavljajo tako zdravniki, farmacevti kot drugi zdravstveni delavci. Delodajalec mora to upoštevati, vendar bolnikom kljub temu zagotavljati nemoteno zdravstveno oskrbo. 

"Po meni znanih informacijah so delodajalci o tem obveščeni. Sodelavci svojo voljo pravočasno izrazijo. Verjamem, da se je v tem primeru zgodila napaka v organizaciji dela. Kot sem seznanjena, se je delodajalec, torej Pomurske lekarne, zavzel, da bo sprejel vse ukrepe, da se takšna situacija ne bi več ponovila," razlaga Potočnik Benčič, ki pa ne ve, kakšna je konkretna praksa vodstev lekarn glede pridobivanja informacij o uveljavljanju ugovora vesti. "Če si delavec, ki uveljavljaš ugovor vesti, je to vsekakor stališče, ki ga moraš izraziti delodajalcu že ob podpisu pogodbe o zaposlitvi. Teh sodelavcev po mojem vedenju v Sloveniji ni veliko in verjamem, da delodajalci organizirajo delo v lekarnah na način, da pacienti prejmejo predpisano terapijo."

Vodja lekarniške zbornice podobnega primera ne pomni. "Verjamem, da smo že zdaj vsi v zdravstvu dobili nauk, da je treba spoštovati stališče oziroma prepričanja naših sodelavcev in da je treba delo organizirati na način, da nikakor niso kratene pravice pacientov. Seveda bomo o tem razpravljali na prihodnjih strokovnih srečanjih. Ampak predvsem odnos delavec-delodajalec je tisti, ki mora preprečiti takšne situacije. V redu je, da se takšne situacije razkrijejo, in v redu je, da se sprejmejo ustrezni ukrepi v vsakem delovnem okolju, da se takšna napaka v organizaciji dela ne bi več ponovila."

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 10:32 9. Oktober 2024.

    Naj to babo umaknejo s šalterja pa naj goni metlo in močo po lekarni. Tega ji vest menda ne prepoveduje, …

  • 09:48 9. Oktober 2024.

    Človek, ki ima probleme z ugovorom vesti nima kaj delati na takih delavnih mestih. V konkretnem primeru pa menim, da …

  • 08:49 9. Oktober 2024.

    Nič ne sexam. Sploh pa ne na recept.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.