Zaradi kartelnega dogovarjanja oglobili pet tehničnih velikanov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropska komisija je danes sporočila, da je kartelnega dogovarjanja krivih osem proizvajalcev optičnih enot. Dell in Hewlett Packard (HP) sta zato morala kupovati dražje.
Oglej si celoten članek

S skupno globo 116 milijonov evrov je Evropska komisija oglobila tehnične velikane, ki so se pri naročilih Della in Hewlett Packarda kartelno dogovarjali za ceno optičnih enot, ki jih vgrajujejo v računalnike za branje CD-jev, DVD-jev in Blu-rayev. 

Komisarka za varstvo konkurence Margrethe Vestager je ob tem navedla, da milijoni evropskih državljanov uporabljajo naprave z integrirano optično enoto, na primer ko shranjujejo svoje najljubše slike. Ohraniti konkurenco na teh trgih je zato pomembno:  "Današnja odločitev ponovno kaže, da karteli ne morejo pobegniti globam, četudi imajo svoje sestanke v kino dvoranah in parkih zunaj Evrope, a prodajajo izdelke v Evropi."

Dobili so jih zaradi priznanja Philipsa

Komisija je na podlagi preiskave, ki so jo sprožili po priznanju Philipsa, ugotovila, da so Philips, Lite-On, Philips & Lite-On Digital Solutions, Hitachi-LG DataStorage, Toshiba Samsung Storage Technology, Sony, Sony Optiarc in Quanta Storage skrivanjema usklajevali svoje ponudbe med junijem 2004 in novembrom 2008.

V zameno za priznanje, pa je Evropska komisija Philipsa ni oglobila, Hitachi-LG Data Storage pa so zaradi njihovega sodelovanje v preiskavi dodelili le polovico kazni. Daleč največjo globo je tako prejela Toshiba Samsung Storage Technology (41,3 milijone evrov), nato Hitachi-LG Data Storage (37,1 milijona) in Sony (21 milijonov).

Ob zaključku preiskave je komisija poudarila, da so se vsa podjetja, ki imajo sicer večinoma sedež v Aziji, vedela, da so njihovi dogovori nezakoniti in so jih skušali tudi prikriti, tudi z izogibanjem poimenovanje "tekmecev" v internih dokumentih.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.