Zakaj hrup? Ker tepe Ljubljančane!

Geografija krize: Ljubljančane čaka, kar so Prekmurci, Korošci, Belokranjci ... že preživeli.
Oglej si celoten članek

Foto: Saša Despot Borut Hočevar. Se spomnite, kako so ekonomisti pred dvema, tremi leti napovedovali potek gospodarske krize?

Da se bo gibala v obliki črke W: gospodarstvo bo šlo najprej navzdol, potem se bo malce pobralo, a bo pred dokončnim vzponom sledil še en padec.

Kaže, da so imeli prav. Poglejmo zato recesijski W geografsko. Med prvim gospodarskim padcem so najbolj trpela območja, ki so najbolj oddaljena od prestolnice. Prekmurje, Koroška, Bela krajina ... Ljubljano je kriza le oplazila. V prestolnici skorajda niso odpuščali.

Zdaj je drugače. Zdaj bodo zategovali pas predvsem v Ljubljani. Tu je največ uradov, ustanov in drugih državnih delodajalcev. Seveda bodo proračunsko varčevanje občutili tudi drugod – učitelji, policisti in drugi so zaposleni po vsej državi. In tudi zasebniki, ki poslujejo s proračunskimi uporabniki, so raztreseni vsepovsod.

A vseeno. Ljubljana bo tokrat najbolj na udaru. Tokrat se mora, kot rečemo, prestrukturirati prestolnica. V Ljubljani se bodo intenzivneje kot doslej dogajale reči, ki so jih ponekod že preživeli: izguba delovnih mest, prekvalifikacije, iskanje novih zaposlitvenih možnosti.

Načeloma naj bi bili takšni procesi najbolj boleči v urbanih sredinah. In načeloma naj bi imeli prebivalci, ki so bližje meji, več priložnosti, da se znajdejo.

Tudi zato bo tokrat več hrupa kot v prvem delu krize. Pa čeprav je konec krize zdaj bližje, kot je bil v prvem delu črke W.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.