Letošnje velikonočne praznike si bomo morda zapomnili po poceni čokoladnih jajčkih. Cene kakava naj bi se namreč po do leta 2002 podvojile.
Profesor za patologijo rastlin na univerzi v Sydneyu Davida Guest je za Guardian povedal, da se porastu cen čokolade ne bomo mogli izogniti. Razlog je v tem, da se proizvajalci obračajo k bolj profitabilnim kulturam, kot so kava in koruza, ki so tudi manj dovzetna za škodljivce in bolezni.
Visoki stroški pridelovanja kakavovih zrn so povezani tudi s težavami zaradi delovno intenzivnega gojenja kakavovcev. "Preteči morajo okoli tri leta, preden lahko z drevesa kakavovca poberemo prve pridelke," pravi Guest. Svoje prispevajo še nestabilne razmere v zahodni Afriki, od koder prihaja okoli 70 odstotkov kakavovih zrn.
Potrošnja narašča tudi za 230 odstotkov
Obenem močno narašča povpraševanje po čokoladi, in sicer v deželah, kjer do sedaj niso bili njeni veliki porabniki, kot sta Kitajska in Indija. V Aziji povpraševanje po čokoladi narašča skoraj sedemkrat hitreje kot v Evropi. V Nigeriji in Vietnamu se je povpraševanje poveačalo za 230 odstotkov letno.
Proizvodnja po besedah Guesta tem trendom ne more slediti. A Raphael Wermuth, ki skrbi za odnose z javnostmi v švicarskem podjetju Barry Callebaut, je bolj optimističen. Po njegovi oceni obeti niso tako strašni. "Zadnja raziskava je pokazala, da bo primanjkljaj manjši od pričakovanega,"je povedal za britanski Guardian.
" Cene kakava naj bi se namreč po do leta 2002 podvojile." ah ni panike. Predno se bo koledar spet …