Zadnje dejanje za obnovo

Foto: Žurnal24 Pri prenovi Plečnikovega stadiona bo morala biti v celoti ohranjena in prenovlje
Plečnikov stadion. Na zelenici ob Fondovih blokih bodo trije večji vilabloki. Stolpnica namesto 55 visoka 72 metrov.
Oglej si celoten članek

Če bodo mestni svetniki na aprilski seji mestnega sveta potrdili predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za prenovo Plečnikovega stadiona, bo lahko investitor – družba Bežigrajski športni park – pridobil gradbeno dovoljenje.

Številne pripombe

Osnutek. V javni razgrnitvi in na obravnavi v mestnem svetu so okoliški prebivalci in mestni svetniki podali skoraj 90 pripomb.

Manj, a večji bloki
Med najočitnejšimi spremembami prostorskega načrta je manj vilablokov na sporni zelenici, za katero se bojujejo stanovalci Fondovih blokov. Namesto sprva načrtovanih osmih, nato šestih in pozneje štirih so zdaj tam predvideni trije vilabloki. Vendar je tloris posameznega bloka večji od sprva načrtovanega. Od v osnutku predvidene bo višja tudi stolpnica ob Samovi cesti. To so s 55 metrov povišali na 72 metrov. Vendar bo bruto tlorisnih površin nad ravnjo terena tako v stolpnici kot v vilablokih manj, kot je bilo predvideno še v dopolnjenem osnutku odloka. Precej manj bo tudi parkirnih prostorov – namesto predvidenih 2.260 jih bo 1.850.

12,7 milijona evrov bo moral investitor prenove Plečnikovega stadiona plačati za novo in obstoječo komunalno infrastrukturo.

Zaradi občasnega prekrivanja posameznih programov na območju je načrtovano število parkirnih prostorov znižano za 20 odstotkov. Zaradi, kot piše v predlogu odloka, “lege stadiona ob progah mestnega linijskega prevoza potnikov” pa še za 30 odstotkov. Zaradi mnogih pripomb je uvoz v garažno hišo prestavljen z območja prehoda do šole, na Vodovodni cesti in na Koroški ulici pa so predvideni ukrepi za umirjanje prometa. Ob blokih bosta po novem dva javno dostopna parka in trga.

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković je prejšnji teden sicer napovedoval, da bo zaradi racionalizacije projekta manj tudi sedežev na stadionu, vendar teh ostaja 12 tisoč. Prav tako je zmanjšanje števila sedežev na 7.500 napovedal Joc Pečečnik, katerega podjetje GSA bo glavni investitor obnove.

Draga komunala
Predlog odloka predvideva, da bo MOL od investitorja za obnovo stadiona dobila tudi visok komunalni prispevek. Kar dobrega 6,5 milijona evrov bo moral investitor plačati MOL za že zgrajeno komunalno infrastrukturo, med obnovo pa bo moral za novo komunalno opremo nameniti še 6,1 milijona evrov. Odlok bo dovoljeval gradnjo v več fazah, vendar mora v prvi fazi investitor obnoviti ves stadion ter zgraditi vseh šest kleti pod celotnim območjem, tlakovati okoliške površine in ozeleniti okolico ter urediti promet. Kot je že znano, bo moral investitor pridobiti kulturnovarstveno soglasje za obnovo, pri pripravi projektne dokumentacije pa upoštevati konservatorski načrt.

Župan je sicer za sejo mestnega sveta pri tej točki že napovedal burno razpravo, po sprejetju pa pridobitev gradbenega dovoljenja za prenovo do konca leta. Dodatnih pojasnil k predlogu odloka pa do zaključka redakcije nismo prejeli ne od MOL ne od Joca Pečečnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.