Za vedno zakopani

Foto: Žurnal24 Rudarji po Ferenčevih besedah že zdaj opozarjajo, da si brez varovanja ne upajo
Dve leti po vstopu v Hudo jamo država končuje grobnico v jamskih prostorih. Ferenc: domnevni sorodniki žrtev je ne bodo mogli obiskovati.
Oglej si celoten članek
Zastavlja se mi vprašanje, zakaj je dala država pol milijona evrov za ureditev kostnice v prostorih jame, ki bo omejeno dostopna za svojce in je tudi ne bo več mogoče širiti. Če se bo še kdaj izkopavalo iz jame, se bo moralo pokopavati drugje.
Mitja Ferenc

"Ministrstvo trenutno končuje kostnico v jamskih prostorih Hude jame, kjer bodo pokopane do zdaj iznesene žrtve, in to je edina stvar, ki se trenutno dogaja na tem področju," pravi Mitja Ferenc, zgodovinar, ki se ukvarja z evidentiranjem povojnih grobišč.

Za preiskovanje drugih grobišč ali ekshumacijo letos ni predvidenih nobenih sredstev. "Zaradi kritike, da se nič ne dela, so lani sicer potrdili sondiranje nekaj grobišč, a to je bilo tudi vse," pojasnjuje Ferenc.

Kostnici v jami, ki naj bi bila pripravljena že konec tega meseca, Ferenc nasprotuje od vsega začetka. "Ureditev kostnice v jamskih prostorih pomeni pokop le za tiste, ki so bili do zdaj izneseni. Vlada se je odločila, da preostalih žrtev ne bo več izkopavala," je kritičen Ferenc. "Poleg tega bo sorodnikom dolgoročno odvzeta temeljna civilizacijska pravica, da bi grobnico obiskovali, saj bo za to potreben jamski nadzor. Verjetno bo to mogoče ob odprtju, dolgoročno pa bo dostop skoraj zagotovo onemogočen."

Druga velika težava je po besedah Ferenca zavarovanje vhoda v jašek. "Če se bo čez nekaj mesecev vse sesulo v jašek, vse te pregrade, ki so jih naredili, potem res ne bo več mogoče iznašati žrtev," razlaga zgodovinar in pojasnjuje, da je največji problem, kako naslednji generaciji zagotoviti možnost, da se žrtve izkoplje. Po izkopavanjih so do zdaj našli 818 žrtev povojnih pobojev, po oceni Ferenca pa naj bi jih bilo v jašku še najmanj 2500.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.