Za PTP previsok alkohol

Foto: KGZ Novo mesto
Foto: KGZ Novo mesto
Prošnja. Izrednega zvišanja dovoljene alkoholne stopnje najverjetneje ne bo.
Oglej si celoten članek

Novo mesto, Bela krajina. Dolenjski in belokranjski vinogradniki se zaradi letošnjih izrednih vremenskih razmer, ki so povzročile hitro dozorevanje grozdja, spopadajo s previsokimi alkoholnimi stopnjami za zaščitena vina PTP (priznano tradicionalno poimenovanje, op. n.): cviček, metliška črnina in belokranjec.

Županje pisale ministru

Zaradi težav, ki jih imajo z metliško črnino PTP in belokranjcem PTP, pri katerih je najvišja dovoljena stopnja alkohola 11,5 volumenskega odstotka, nameravajo vse belokranjske županje ministru za kmetijstvo posredovati poziv za zvišanje alkoholne stopnje za letošnjo letino. “K temu so nas pozvali predsedniki vseh treh društev vinogradnikov: Metlika, Črnomelj in Semič,” je povedala Renata Brunskole, županja Občine Črnomelj.

Jože Simončič, direktor novomeškega kmetijsko-gozdarskega zavoda, je dejal, da zvišanje alkoholne stopnje ni preprosta reč. “Parametri za vino PTP, med njimi je tudi alkoholna stopnja, so strogo določeni, nastavili pa so jih pridelovalci skupaj s strokovnjaki. A narava je narava, letošnja letina je vse zelo presenetila,” nam je povedal. Težavo, kot je dodal, rešujejo tako v sodelovanju s pridelovalci kot ministrstvom, a da bi se zgodilo izredno zvišanje dovoljene alkoholne stopnje, za zdaj ne more reči.

"Bo pa frankinje več"

Vinogradniki lahko posamezne sorte, ki se mešajo v cviček, torej prodajajo samostojno ali mešanico prodajajo kot deželno rdeče, nikakor pa mešanice s previsoko alkoholno stopnjo ne morejo prodajati pod zaščito PTP.

Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki dvomi, da bi jim s predlogom za zvišanje uspelo, je dejal, da je to lahko poduk za naprej, da je treba grozdje pravočasno potrgati. “Previsoka alkoholna stopnja le ni takšna tragedija kot pozeba ali toča. Če bo cvička, metliške ali belokranjca zato manj, bosta pa v kleteh belo in frankinja lahko lepo dozorela,” je še pristavil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.